Zwerfbibliotheken kleuren de ASSEse buurten

C21

Zwerfbibliotheken kleuren de ASSEse buurten

Voorstelling_zwerfbibliotheken
 

De tijd dat bibliotheekboeken alleen netjes geordend in de rekken van de bib staan, is voorgoed voorbij. De bibliotheek wil ook buiten haar muren aan leespromotie doen. Hoe meer er gelezen wordt, hoe beter. Lezen, altijd en overal, is een principe dat de bib nauw aan het hart ligt.

 

Daarom werd het project van de zwerfbibliotheken opgestart.

 

Het zwerfboekenproject is uniek in Asse, maar niet in de wereld. In het buitenland bestaan al gelijkaardige initiatieven. Ook in verschillende Vlaamse steden verschijnen boekenkastjes in stations, ziekenhuizen, wachtzalen enz.

 

De geheimzinnige kastjes die opdoken in het pop-up Duvelpark waren voor Assenaren de eerste kennismaking met het project.

 

Toen het project aan het grote publiek werd voorgesteld, tijdens de laatste algemene vergadering van de Cultuurraad, ontving de bibliotheek erg enthousiaste reacties van verschillende wijkverenigingen.

 

Verschillende personen stelden zich kandidaat om in hun buurt als meter of peter van een zwerfbibliotheek op te treden en plaatselijk een oogje in het zeil te houden.

 

Op zaterdag 15 oktober, de laatste dag van de Bibliotheekweek, werden de boekenkastjes in het bijzijn van schepen Geert Heyvaert overhandigd aan de wijken die zich opgegeven hadden om deel te nemen aan het project.

 

In de loop van het najaar zullen alvast zwerfbibliotheekjes geplaatst worden in de Marlier, de stationswijk, in Zellik in de buurt van de kerk, in Zittert, Bekkerzeel, de speeltuin van Krokegem, in Relegem en in Kobbegem.

 

Het principe van de zwerfbib is heel eenvoudig: een boekenkast vol boeken die je vrij mag meenemen én ook weer mag terugbrengen. Als je het boek uitgelezen hebt, mag je het houden, doorgeven, terugplaatsen of zelfs wisselen met een eigen boek.

De zwerfbibliotheek is bedoeld voor jong en oud, voor iedereen die graag leest en/of nieuwe auteurs wil ontdekken. 

 

Het is interessant om te weten dat de zwerfbibliotheek werkt op basis van vertrouwen. Ze is gratis en alles gebeurt zonder verdere registratie.

 

De boeken die je in de boekenkastjes aantreft, zijn geen afdankertjes of versleten exemplaren maar kwalitatieve titels. Ze begonnen hun carrière in de bib. Als ze echter eenmaal over hun hoogtepunt heen zijn, zijn ze in de bibliotheek niet echt meer nodig. Deze boeken zijn rijp voor een carrièrewending … Ze worden zwerfboeken.

De bib en de wijkverenigingen hopen dat de zwerfbibliotheekjes zullen zorgen voor meer contact, een losse babbel - al dan niet over boeken en lezen.
Naast een bestaande zitbank, petanquebaan of moestuin is een boekenkastje een leuk extraatje om de buurt nog aangenamer te maken.

 

De kastjes werden gemaakt door de leerlingen van de Sint-Martinusschool TSO-BSO. Directeur W. De Boeck en Th. Gabriëls, coördinator, steunden het project. Het vierde jaar Houtbewerking (2015-2016) zette de boekenkasten in elkaar. De leerlingen van de afdeling Voeding en Verzorging stonden in voor de decoratie. Dit gebeurde o.l.v. mevr. Ameys en mevr. Van Bever.

 

De persoonlijke inbreng en creativiteit van de leerlingen was hierbij erg waardevol. 

Het project bracht leerlingen en bibliotheek in elk geval op een leuke manier met elkaar in contact.

 

De bibliotheek kijkt uit naar de reacties van de (buurt)bewoners.

Voor verdere info kan je terecht in de bib via bib@asse.be of T 02 452 56 34.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 okt 2016
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 23 mrt 2025

archief