Kruisborre-ommgegang in ere hersteld in ASSE
In 2016 investeerde de provincie Vlaams-Brabant in vijf 360°- erfgoedprojecten. Dankzij deze financiële steun herwaarderen de regionale landschappen in Vlaams-Brabant het niet-beschermd klein historisch erfgoed én het omringende (historische) landschap dat er onlosmakelijk deel van uitmaakt.
“Historische landschapszorg is één van de pijlers van het provinciaal erfgoedbeleid, waarbij de expertise van de Regionale Landschappen wordt ingezet.”, aldus Tom Dehaene, gedeputeerde erfgoed provincie Vlaams-Brabant. “De 360°-erfgoed-projecten mikken specifiek op het herwaarderen van klein bouwkundig erfgoed en het landschap eromheen. Voor de provincie is het erg belangrijk dat partners zoals eigenaars en betrokken gemeente zich hiervoor samen inzetten. Via de inzet van Monumentenwacht en de ondersteuning van de regionale landschappen wil de provincie deze projecten een duw in de rug geven en zo landschap en erfgoed herstellen en toegankelijk maken.”
Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC) ging aan de slag in Asse voor de restauratie van de veldkapellen en -kruisen die deel uitmaken van de ‘Kruisborre-ommegang’ of ‘Weg-oem’ in Asse. Samen met haar partners -de gemeente Asse, de Kerkfabriek, de heemkring Ascania en alle eigenaars en beheerders- werden in totaal 7 kapellen, kruisen en zelfs een historische waterbron hersteld.
Vooral tussen de 2 wereldoorlogen was de ‘Weg-oem’ sterk in trek, met name in de meimaand. Het moet één van de populairste bedevaartsplaatsen in Brabant zijn geweest. Die traditie is nu bijna volledig verdwenen.
De Kruisborre-ommegang is echter ook een aantrekkelijke (wandel)route langs deze erfgoedelementen in een prachtig landschap. Deze bedevaartweg leidt langs verscheidene oude kapelletjes doorheen een golvend en kleinschalig landschap tussen weides, hoogstamboomgaarden en bos.
Het was de monumentenploeg van vzw 3Wplus (sociale tewerkstelling) die in opdracht van RLGC de restauratiewerken op zich nam. Eén voor één werden de kapelletjes en kruisen door Monumentenwacht aan een grondige inspectie onderworpen en vervolgens waar nodig hersteld en herschilderd. “Voor sommige kapelletjes was de nood erg hoog”, aldus Danny Van Lijsebeth coördinator bij 3Wplus. “De bestaande houten frontons waren bijna overal aangetast door houtrot, deze moesten we volledig namaken in ons atelier. De Onze Lieve Vrouw van Neerwaverkapel had bovendien ook last van opstijgend vocht, hier hebben we een volledige drainage aangebracht rondom de kapel.”
Voor de gemeente Asse is deze restauratie een project om fier op te zijn! “Asse kent een rijk cultureel verleden. Niet alleen het cultuur-historische landschap rondom Kruisborre is erg in trek bij wandelaars, ook onze decennia oude volkstradities, streekproducten en opvallende volksfiguren zijn zaken waar we trots op zijn.”, vertelt Geert Heyvaert, schepen voor cultuur, toerisme en erfgoed. “De gemeente was dan ook een enthousiaste partner om mee in dit project te stappen en voor de verdere nodige financiële en organisatorische steun te zorgen.”
Om de traditie van de Kruisborre-ommegang levend te houden, zet de gemeente Asse en RLGC ook maximaal in op de ontsluiting van de ommegang. Bij iedere kapel en kruis is een infobord geplaatst waarop extra weetjes of legendes worden toegelicht. In een aanvullende brochure wordt elk onderdeel uitvoerig toegelicht.
De Kruisborre-ommegang is een vrij toegankelijke wandeling te Asse. Toch graag een woordje uitleg onderweg? Kom dan zeker aanstaande zondag 23 april 2017 meewandelen tijdens Erfgoeddag. Een gids van RLGC en de wandelvereniging Pasar verwelkomen je graag.
De uitgebreide wandeling (7 km) start om 14.00 uur aan de Sint-Martinuskerk in Asse. Kortere wandelingen (1.5 km) starten om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur aan de Kruisborrekapel.
Alle info hierover kan je terugvinden op de website van de Erfgoeddag of via het telefoonnummer 02/253.43.04 (Regionaal Landschap Groene Corridor - Nele Guiljam).