PIVO en Brussels Airport gaan samen brandweerlui opleiden
De provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport Company (BAC) ondertekenden een intentieovereenkomst rond brandveiligheidsopleidingen en –trainingen met betrekking tot het luchtverkeer. Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) en de brandweer van Brussels Airport willen samen een expertise-opleiding rond incidentbestrijding bij luchtvaarttuigen verder uitbouwen, met als doel een meer doorgedreven, professionele en praktijkgerichte opleiding voor brandweerlui aan te bieden in samenwerking de hulpverleningszones.
‘Vlaams-Brabant is een centraal gelegen regio met druk transport’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor PIVO en Mobiliteit. ‘Daarom specialiseert ons opleidingscentrum PIVO in Asse zich steeds meer in rij- en verkeersopleiding in de meest brede betekenis van het woord. Dat kan gaan om opleidingen over weg-, spoor- maar ook luchtverkeer. Door samen te werken met gespecialiseerde partners kan ons expertisecentrum ‘Rijopleidingen en Verkeer’ van het PIVO verder groeien en zich blijven specialiseren’.
‘De ondertekening van deze intentieovereenkomst betekent het startschot voor het uitbouwen van een actueel opleidingsaanbod rond incidentbestrijding bij luchtvaarttuigen. Brussels Airport en PIVO bundelen daarvoor de reeds aanwezige complementaire expertise bij beide organisaties rond brandveiligheidsopleidingen bij luchtverkeer en zetten hun expertise in om de vaardigheden van brandweerlui te verbeteren’, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.
Brussels Airport wil op middellange termijn een Fire Academy voor luchtvaartgerelateerde brandweeropleidingen oprichten met onder meer praktijkoefeningen op het eigen terrein. Naast de vernieuwing en uitbreiding van de voertuigenvloot heeft de luchthaven daartoe ook een oefenromp van een vliegtuig ter beschikking, om levensechte trainingen te kunnen organiseren.
'De intentieovereenkomt tussen de provincie Vlaams-Brabant en Brussels Airport Company vormt het algemene kader voor concrete en doelgerichte samenwerkingsovereenkomsten’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.
Deze doelstellingen van de intentieovereenkomst zijn:
• de organisatie van brandveiligheidsopleidingen en -trainingen voor veiligheidsdiensten met betrekking tot het luchtverkeer;
• het wederzijds inhuren van medewerkers en lesgevers;
• het wederzijds uitwisselen van expertise en ontwikkeling op vlak van luchtvaartgebonden
brandopleidingen en -trainingen;
• het wederzijds inhuren van roerende en onroerende opleidingsinfrastructuur en -
accommodatie.
De opleidingen zijn bedoeld voor de brandweerkorpsen van de grote Belgische luchthavens en recreatief gebruikte vliegvelden, en ook voor brandweerlui van openbare diensten die samenwerken met brandweerkorpsen van luchthavens en vliegvelden.