Praat eens over de luchtkwaliteit in plaats van over het weer
Infoavond luchtkwaliteit informeert inwoners over luchtkwaliteit in hun eigen straat, gemeente of stad. 20.000 Vlamingen onderzochten in mei vorig jaar met de hulp van CurieuzeNeuzen de luchtkwaliteit in hun buurt. De resultaten worden weergegeven door middel van gekleurde bollen op een kaart. Maar wat betekent die rode bol in jouw straat, en is jouw achterbuur beter af met zijn groene bol? Dat kunnen de inwoners van de gemeenten Steenokkerzeel, Kampenhout, Zemst, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Beersel en Stad Halle te weten komen op de infoavond luchtkwaliteit. Het initiatief is een samenwerking tussen Haviland, CurieuzeNeuzen, Luchtpijp en de betrokken gemeenten.
Hoe zit dat nu precies met de luchtkwaliteit in jouw buurt? Hoe moeten we de resultaten interpreteren? En wat kunnen we hieraan doen? Professor Filip Meysman (UAntwerpen, verantwoordelijk voor CurieuzeNeuzen) geeft antwoord op deze en andere vaak gestelde vragen over de luchtkwaliteit in jouw straat, gemeente of stad.
Aanvullend kan je tijdens een van de workshops onder andere je eigen fijnstofmeter maken of mee nadenken over oplossingen voor concrete knelpunten in jouw gemeente.
Agenda
18/04 in GC De Corren te Steenokkerzeel
voor de gemeenten Steenokkerzeel, Kampenhout en Zemst
23/04 in GC G.Walschap te Londerzeel
voor de gemeenten Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos
02/05 in het stadhuis van Halle voor de gemeente Beersel en Stad Halle. De infoavond vindt telkens plaats van 19.30u. tot 22.00u. Praktisch Wie zelf een meettoestel wil maken tijdens de workshop van Luchtpijp moet zich vooraf inschrijven. Bij deelname betaal je de kost van het meettoestel (€40). De infoavond zelf is gratis. Voor de andere workshops is inschrijven niet nodig. Luchtkwaliteit in kaart: Meten is weten Het onderzoek naar luchtkwaliteit staat niet in zijn kinderschoenen. Meer nog, het bevolkingsonderzoek dat CurieuzeNeuzen in 2018 organiseerde wordt gezien als het ‘grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit’. De organisatie wil daarmee de luchtkwaliteit in Vlaanderen in kaart brengen, en rekent daarvoor op de medewerking van maar liefst 20.000 inwoners.
De organisatie Luchtpijp focust zich op het aspect dataverzameling van het onderzoek. Zij bieden zelfbouwpakketten en workshops aan waarmee je zelf een fijnstofmeter kan bouwen. “Iedereen kan als burgerwetenschapper bijdragen tot het meten van de luchtkwaliteit”, dat is het motto.
Het principe is simpel. Aan de hand van een tiental onderdelen kunnen burgers of verenigingen hun eigen fijnstofmeter in elkaar knutselen. Ze hangen de meter aan de dakgoot of het balkon en connecteren het toestelletje met wifi. Zo kunnen ze op elk moment via de website het gehalte fijn stof live monitoren.
Lees meer over het bevolkingsonderzoek dat CurieuzeNeuzen uitvoerde.
Lees meer over de workshops en zelfbouwpakketten voor fijnstofmeters van Luchtpijp.