HORAL kent Lambic Award 2020 toe aan Lambic.Info
De Lambic Award is een onderscheiding die door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. De Lambic Award 2020 werd vandaag in ontvangst genomen door Adam Harbaugh, Bill Young en de andere leden van het team dat in 2015 Lambic.Info uit de grond stampte. Op enkele jaren tijd is deze Engelstalige naslagwebsite uitgegroeid tot een van de belangrijkste documentatiebronnen inzake geuze, kriek en lambiek. Dit project wordt gerund door een groep gepassioneerde geuzeliefhebbers die een belangrijk deel van hun vrije tijd besteden aan het bijwerken van de informatie.
“Lambic.Info bundelt op een overzichtelijke manier de meest uiteenlopende informatie omtrent onze lambiekcultuur. Als je bijvoorbeeld meer wil weten over teloorgegane of bestaande brouwerijen en stekerijen, dan moet je zeker eens gaan kijken op deze website”, aldus HORAL-voorzitter Gert Christiaens. “Inmiddels telt de website al meer dan 500 pagina's en 3500 foto’s gaande van bieretiketten, flessen, en andere objecten tot oude en recente foto’s van lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen. Het redactieteam heeft zelfs een omvangrijke bibliografie online gezet. Een echt titanenwerk!”
Bill Young, één van de twee initiatiefnemers, woont in Colorado en is werkzaam in de IT-sector. Hij bezocht tal van bierfestivals in Noord-Amerika en Europa. In de loop der jaren ontwikkelde hij een voorliefde voor de bieren van de Zennevallei en het Pajottenland: “Tijdens mijn zoektocht naar degelijke informatie, stelde ik vast dat die als het ware ‘een beetje overal en ook nergens’ te vinden was. Tezelfdertijd probeerde mijn kompaan Adam, die leraar Frans is in de Amerikaanse staat Montana, via tal van geschreven bronnen meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de biersector in de Zennevallei en het Pajottenland. Nadat Adam en ik in 2013 hadden deelgenomen aan de Toer de Geuze, kreeg het project pas echt vorm. Om alle informatie gemakkelijk up-to-date te houden, beslisten we om een website in wiki-formaat te maken.”
“Wij hebben toen ook andere mensen bij het project betrokken. Nick Bigelow helpt met items rond brouwen, wetenschap, microbiologie en chemie. Jonah Edwards speelde een belangrijke rol bij het opzetten van de technische kant van de site en het bewerken van de teksten. Matt Granstrom verrichte onderzoek naar teloorgegane brouwers en stekers. Ryan Degnan hield een spreadsheet bij met botteldata van bepaalde producenten en Dave Janssen hielp met historisch onderzoek”, aldus Adam Harbaugh. “We zijn dus met 7, die samen met een grote online gemeenschap van geuzeliefhebbers, de webteksten continu updaten. De belangrijkste drijfveer voor dit project was en is nog steeds het op één plek verzamelen van zoveel mogelijk nauwkeurige informatie omtrent een van de meest unieke bierstijlen ter wereld en de reægio waar deze bieren geproduceerd worden.”
Eerdere laureaten van de Lambic Award waren lambiekbrouwer Edgar Winderickx, burgemeester Hugo Casaer, bierauteur Tim Webb, restaurantuitbater Stene Isacsson, caféuitbaatster Daisy Claes, bierhandelaar Dominiek Geers en de Pajotse folkgroep Arjaun.
De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt de meeste lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Negen producenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Het hoofddoel van de vereniging is de promotie van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek. De vzw neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.
www.horal.be