Dertien gemeenten stappen mee in groepsaankoop mondmaskers

C21

Dertien gemeenten stappen mee in groepsaankoop mondmaskers

Mond
 

De druk is groot bij de lokale besturen om hun bevolking zo snel mogelijk te voorzien van mondmaskers. Intercommunale Haviland zette daarom in sneltempo een groepsaankoop op poten. Dertien lokale besturen zullen nu samen een totaal van 400.000 kwalitatieve mondmaskers aankopen. Eind mei wordt het laatste mondmasker van deze aankoopronde al geleverd. 

Lokale besturen in Halle-Vilvoorde konden tot dinsdag 5 mei inschrijven op deze groepsaankoop van Haviland. Vandaag werden de proefbestellingen geanalyseerd en onderworpen aan een kwaliteitscontrole. Op basis van de gunningscriteria werden 2 leveranciers gekozen en werden de bestellingen geplaatst. 

Dertien gemeenten zullen deelnemen aan deze eerste groepsaankoop van in totaal 400.000 mondmaskers. In Halle-Vilvoorde worden de krachten gebundeld van de gemeenten Affligem, Asse, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Grimbergen, Hoeilaart, Kampenhout, Meise, Opwijk, Overijse, Wemmel en Wezembeek-Oppem. Zij zullen in totaal 400.000 mondmaskers aankopen. Haviland werkt samen met Interleuven en verdeelt via deze weg nog eens 100.000 mondmaskers aan andere lokale besturen in Vlaams-Brabant. 

Kwaliteit boven snelheid 

“We zijn tevreden dat een derde van onze lokale besturen nu al samenwerkt voor de aankoop van deze mondmaskers”, zegt Walter De Donder, voorzitter van Haviland. “Snelheid staat niet altijd gelijk aan kwaliteit, zo blijkt overal te lande bij gemeenten al het voortouw namen met een individuele aankoop. Uit ons uitgebreide marktonderzoek blijkt dat de prijzen fors gedrukt worden vanaf 100.000 exemplaren. Zelfs de grootste steden in onze regio bestelden niet zoveel mondmaskers. We blijven er dus van overtuigd dat we in deze uitzonderlijke tijden samen sterker staan.” 

“Met de samenaankoop van een half miljoen mondmaskers konden we heel wat gewicht in de schaal leggen bij de nu al overbevraagde leveranciers”, zegt Stephan Verwee, algemeen directeur van Haviland. “Voor ons staat bij de leveranciers de prijs-kwaliteitsverhouding voorop, net als de minimum productiecapaciteit van 100.000 mondmaskers per week, de leveringszekerheid en de doorgedreven kwaliteitscontrole. Daarom kunnen we nu alle verwachtingen inlossen. We garanderen dan ook dat alle deelnemende gemeenten hun gewenste hoeveelheid ontvangen in drie golven. De eerste leveringsgolf volgt op 13 mei. Vervolgens zal er elke week, drie weken lang, geleverd worden. Tot het laatste mondmasker van deze aankoopronde geleverd wordt eind mei.” 

Verdere verdeling 

De deelnemende gemeenten zijn verantwoordelijk voor de verdere verdeling van de mondmaskers. Stephan Verwee: “Alle mondmaskers worden geleverd met een bijsluiter die haarfijn uitlegt hoe je een mondmasker veilig aan- en uitdoet, hoe lang je het mag dragen, hoe je het kan wassen, enz. De mondmaskers bestaan uit verschillende lagen dichtgeweven stof van 100% katoen. Er kan een filter in geplaatst worden. Ze zijn herbruikbaar en kunnen volgens de voorschriften verschillende keren gewassen worden op 60°.” 

Nieuwe groepsaankoop 

Haviland voorziet in de loop van juni een tweede groepsaankoop voor mondmaskers. Stephan Verwee: “Deze toestand duurt mogelijk nog langer dan verwacht. De eerste groepsaankoop voorzag in de acute noden van de gemeenten. Met de tweede groepsaankoop zullen alle gemeenten ook een strategische voorraad van mondmaskers aanleggen.” De lokale besturen zullen op de hoogte gehouden worden van deze nieuwe groepsaankoop en dan opnieuw kunnen intekenen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief