REGIO - Niet minder dan 4.000 handtekeningen tegen de jacht op konijn, haas en patrijs

C21

REGIO - Niet minder dan 4.000 handtekeningen tegen de jacht op konijn, haas en patrijs

A_konijn_3
Voor het plezier die lieve beestjes doodschieten, shame on you!.- Foto ingezonden
 
Op 10 oktober heeft Animal Rights de petitie tegen de jacht op Rode Lijst -dieren met meer dan 4.000 handtekeningen overhandigd aan het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Demir. Met deze petitie eist Animal Rights een onmiddellijke stop op de jacht op konijn, haas en patrijs. Campagnecoördinator Legon: "We moeten er alles aan doen om de populatieomvang en -verspreiding van deze soorten te bevorderen en ze dus ook van de 'Rode Lijst' te krijgen. Logisch dat de jacht op deze dieren, al zeker voor het plezier, per direct verboden moet worden."

 Kwetsbare populaties

 
Rode Lijsten geven aan wat de kans op uitsterven is van een soort in een bepaalde regio. Wanneer een diersoort op deze lijst komt te staan, is dat dus geen goed teken. Dit is spijtig genoeg het geval voor zowel konijnen, hazen als patrijzen. De instandhouding van deze soorten is in het gedrang maar toch wordt de jacht op deze dieren nog steeds toegelaten. In Nederland besloot de minister van Natuur naar aanleiding van een recent wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University1 om de plezierjacht op het konijn in heel Nederland en op de haas in verschillende provincies te verbieden komend jachtseizoen. De jacht op patrijs is in Nederland al sedert jaren gesloten. Met deze petitie -die positief werd ontvangen op het kabinet- eist Animal Rights samen met meer dan 4.000 burgers om ook dergelijke maatregelen te nemen in Vlaanderen. 
 
Vorige maand nog uitte Animal Rights grote zorgen over de opening van de jacht op zowel konijnen als patrijzen
 
Verkeerde visie
 
We merken dat er maar al te vaak gehandeld wordt uit het idee om een 'bejaagbare populatie' te behouden. Niet té intensief jagen zodat er ook volgend jaar opnieuw geschoten kan worden. Het is echter totaal absurd om er toch maar alles aan te doen om dat zogenaamde duurzaam afschot te vrijwaren terwijl de echte doelstelling bestaat uit de soorten van de 'Rode Lijst' te krijgen.
"Een volledig jachtverbod geeft aan deze dieren nochtans de broodnodige ruimte om met inspanningen inzake habitatverbetering de soort écht vooruit te helpen", klinkt het volgens Joffrey Legon, campagnecoördinator.
 
 
Plezier
 
Volgens de 3 opeenvolgende meest recente jaren met beschikbare afschotcijfers werden er maar liefst 142.875 hazen, 66.659 konijnen en 38.119 patrijzen gedood. Niet enkel onder het mom van schadebeheer maar vooral puur voor het plezier van een select groepje, worden deze levende wezens geconfronteerd met pijn en lijden om dan uiteindelijk koelbloedig gedood te worden.
"Jagen voor het plezier is onze samenleving onwaardig", stelt campagnecoördinator Legon.
 
Mensen die ook iets willen doen voor wilde dieren in onze natuur kunnen naar onze demonstratie tegen de plezierjacht komen op zaterdag 15 oktober in Gent.
 
Meer informatie op de website: www.animalrights.be
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief