ASSE - Samensmelting van twee dorpsscholen in Asse is nu ook officieel een feit
Foto Haviland
Midden januari vond de officiële inhuldiging plaats van het nieuwe schoolgebouw onder het goedkeurende oog van de burgemeester, schepenen, en de ouders en leerlingen die voor de gelegenheid talrijk aanwezig waren voor het feestelijke gebeuren. In Krokegem (Asse) vormen de basisscholen De Schatkist en De Springplank sinds september vorig jaar één grote, nieuwe school: GBS Sterk. Ons bouwteam mocht de projectcoördinatie hiervan op zich nemen. Koen Van Elsen, burgemeester van Asse: "We hebben sterk ingezet op een energie-efficiënte, toekomstbestendige school."
170 jaar lang zat De Schatkist in gebouwen aan de Mollestraat, maar die bevonden zich in heel slechte staat. Eind juni sloot de school in de Mollestraat in het centrum van Asse definitief de deuren. 1 september betekende voor veel kinderen dan ook een nieuwe start in de vestiging in Krokegem waar beide scholen nu werden ondergebracht. De eengemaakte school kreeg ook een nieuwe naam: GBS Sterk. “Ik gebruik de metafoor van een nieuw samengesteld gezin”, zegt Ilse Van de Perre, directeur van de school. “Twee gezinnen die nu gaan samenwonen, elk met hun eigenheid, maar samen een heel sterk team vormen."
Lichtrijke klassen, leerstraat en kleuterdorp
In de nieuwe school is er plaats voor 200 kleuters en 300 lagereschoolkinderen. Op het gelijkvloers bevindt een polyvalente ruimte die de school kan gebruiken als refter en die verenigingen na de uren kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld repetities.
De eerste verdieping is volledig ingericht als kleuterdorp. Zes ruime klassen omringen een grote open binnenspeelplaats die doorloopt in een buitenspeelplaats op de verdieping. De buitenspeelplaats is toegankelijk via een ruime trap die ook dienstdoet als tribune of avonturenparcours. Op de tweede verdieping bevinden zich de klassen voor de leerlingen van de lagere school. De lessen vinden niet enkel plaats in één van de zes klaslokalen, maar ook in de leerstraat. Dat is een brede centrale gang waar de kinderen spelen, in groep samenwerken, lezen of op een rustige plek zelfstandig werken.
De speelplaats is van iedereen! ook na de schooluren
Veel speelplaatsen van schoolgebouwen staan er in de zomervakantie maar verlaten bij, terwijl heel wat kinderen uit de buurt net dan op zoek zijn naar een plek om te spelen. Het schoolbestuur heeft daar goed op ingespeeld. Directeur Ilse Van de Perre: "We luisterden goed naar de ideeën die leefden bij de leerlingen en inwoners van Krokegem. Het openbare speelplein dat grenst aan de school integreren we in het nieuwbouwproject. Overdag maakt de school hier gebruik van, na de schooltijd en in het weekend kan iedereen langskomen." Ook voor gemeentebesturen is dit overigens een interessante denkoefening. Bovendien is er ook extra aandacht besteed aan een uitdagende verharde én groene speelruimte. De binnenspeelplaats doet in het weekend dienst voor jeugdbeweging KKOS, en lokale verenigingen kunnen de polyvalente ruimte op het gelijkvloers na de schooluren gebruiken voor bijvoorbeeld repetities. Zo kan de infrastructuur optimaal gebruikt worden.
Verkeersluwe, groene schoolomgeving
De school wil haar leerlingen stimuleren om met de fiets of te voet naar school te komen, en voorziet daarvoor een verkeersluwe, groene schoolomgeving. Ook de zone voor de parochiezaal wordt verkeersluw. Een nieuwe, grote fietsenstalling biedt plaats aan de fietsen van de leerlingen en een afgesloten fietsenstalling voor het personeel en de fietsen die eigendom zijn van de school. Leerlingen die met de bus komen kunnen dat voortaan tot (bijna) aan de schoolpoort, want de school krijgt haar eigen bushalte. Ouders die hun kind willen afzetten met de wagen kunnen dat aan de kiss-and-ride zone aan de rand van de site.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 27 sep 2024
Marc Sluys | 26 sep 2024
Marc Colpaert | 11 sep 2024
Marc Sluys | 08 sep 2024
Marc Sluys | 06 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 30 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 26 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mei 2024