HALLE - Mannen van de Met bestaan 22 jaar

C21
Halle_carnaval
 

HALLE - Mannen van de Met bestaan 22 jaar

Editiepajot_halle_met_1_gr_foto_merckx
Even op de foto vooraleer te beginnen met het grote werk.(Foto Merckx)
 
Editiepajot_halle_met_1_kl_foto_merckx
Met een grote nauwkeurigheid krijgt de char zijn kleur. (Foto Merckx)
Editiepajot_halle_met_2_kl_foto_merckx
Op de klei wordt een laag frietvet aangebracht. (Foto Merckx)
Editiepajot_halle_met_2_gr_foto_merckx
Enkele al afgewerkte stukken. (Foto Merckx)
 
Editiepajot_halle_met_3_gr_foto_merckx
Met 'kiekendraad' begint elk stuk van een char. Hierop komt dan klei, frietvet, polyester, verf en vernis. (Foto Merckx)
 

21 januari, nog 51 dagen verwijderd van het feest van de zotskappen in Halle. De zenuwachtigheid bij de carnavalsgroepen neemt toe. Voor velen is het de vraag: gaat onze char af zijn tegen zondag 14 maart?
Wij zijn de sfeer gaan opsnuiven bij de grootste groep van Halle: De Mannen van de Met. Ondanks het feit dat ze in september nog naar een nieuwe hangar moesten zegt voorzitter Frank Laroche “alles komt in orde”

Voor de Mannen van de Met wordt het een speciaal jaar. Ze bestaan immers 22 jaar en het getal 11 en elk veelvoud er van wordt gevierd in de carnavalmiddens.
Hun thema dit jaar is “’t es e gruut circus”. Aanvankelijk was het de bedoeling met een grote char van 7 delen te maken. De verhuis heeft hier een stokje voor gestoken.
 
Voorzitter Frank Laroche: “Onze bedoeling was een char van 6 à 7 stukken te maken. Door onze verhuis hebben we dat moeten inkrimpen tot 5. We waren begonnen in juni, maar moesten dan van hangar veranderen. Op 1 september mochten we binnen in onze hangar, doch het was een kale ruimte zonder elektriciteit. Op drie weken tijd hebben we alles in orde gezet en zijn dus eind september definitief kunnen starten met de bouw van onze char. Ook de koude heeft voor wat problemen gezorgd. Echter minder dan verleden jaar omdat wij een ‘warme’ hangar hebben gevonden. Niettegenstaande dit zullen we toch nog met een imposante char naar buiten komen”.
 
En dat hij imposant is kan men al afleiden uit de 2.250 kg polyester die gebruikt werd.
 
GESCHIEDENIS
HKV De Mannen van de Met zagen het levenslicht in 1989 in café De Met op de Halse Grote Markt tussen pot en pint en dat een paar weken voor carnaval.  Het tweede jaar werd nog met papier-maché gewerkt, maar vanaf hun derde bestaansjaar schakelden zij al over op polyester. Om deze materie onder de hand te krijgen gingen zij in de leer bij ‘Dei van Sinte Roukes’ en bij wijlen den Boy van de Boerkes.
 
Het bouwen van een char vraagt veel werk. Alles begint met ijzeren staven die moeten gelast worden. Daarop komt dan ‘kiekendraad’ die al min of meer vorm geeft aan het stuk. Met klei wordt dan de juiste vorm gegeven. Op deze klei komt dan een laag frietvet en daarop dan de polyester. De klei moet er voor zorgen dat de polyester gemakkelijk van de klei komt. Daarna moet alles nog geverfd worden en tot slot krijgt alles een laagje vernis.
 
Hun vierde jaar vielen ze al in de prijzen. Op carnavalmaandag mochten ze immers op de Grote Markt blijven. Sindsdien zijn ze niet meer uit de top 5 geweest. In 1996 behaalden zij voor de eerste maal de eerste prijs. Tot nu toe zijn ze al acht maal primus geweest.
 
Naast hun overwinningen werden ze ook diverse malen beloond met extra prijzen voor het “beste kostuum”, de “beste verlichting” en de “beste show”.
 
Voorzitter Laroche: “Dit is het resultaat van een jarenlange goede, leuke en enthousiaste samenwerking van alle leden binnen onze groep. Ons lokaal is al jarenlang gevestigd in Essenbeek. (Het Oud Kasteel, bij Wieke) waar vaak de ideeën (thema’s) tussen pot en pint ontstaan”.
 
Al tien jaar lang duiken hun wagens op in diverse andere stoeten, zowel in binnen- als in buitenland. In dat verband wordt reeds geruime tijd samengewerkt met “De Sjokos”, die met hun wagens jaarlijks veel stoeten aandoen.
 
De Mannen van de Met zijn echte showbeesten. Dat tonen ze niet alleen tijdens het carnaval maar ook de showwedstrijd ‘Halle op losse schroeven’ werd al vijfmaal gewonnen.
 
Met hun 76 leden vormen ze de grootste Halse carnavalgroep. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jan 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024

archief