De Gilles van Groot-HALLE bestaan 33 jaar

C21
Halle_carnaval
 

De Gilles van Groot-HALLE bestaan 33 jaar

Editiepajot_halle_gilles_kaars_foto_merckx
Elk jaar brengen de Gilles een kaars naar de basiliek. (Foto's Merckx)
 
Editiepajot_soumonces_foto_merckx
De Gilles klaar voor hun tweede soumonce. (Foto Merckx)
 
Editiepajot_halle_vader_en_zoon_flament_foto_merckx
Vader Jean (voorzitter) en zoon Marc Flament zijn al 32 jaar Gille in Halle. (Foto Merckx)
 
Editiepajot_halle_gilles_foto_merckx
Elk jaar bezoeken de gilles de residerenden van Zonnig Huis. (Foto Felix Merckx)
 

Halle heeft twee gillesgroepen. De Gilles en Pierrots van Groot-Halle vieren dit jaar hun 33-jarig bestaan en de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus vieren hun 22-jaar. Voor beiden is het dus een feestjaar. In 1977 gingen de Gilles van Groot-Halle voor het eerst uit. En vanaf 1982 waren de dames al Pierrots welkom.
Elf jaar later startte Theo Segers op Sint-Rochus een eigen groep, zodat er nu met carnaval in Halle zo een 150 gilles rondlopen.

Gilles vinden hun oorsprong toen onze voorouderen vuren aanstaken voor het begin van de lente te vieren. Dit ging steeds gepaard met veel muziek en dans.
 
De stichters van de Gilles van Groot-Halle zijn 33 jaar geleden in de leer gegaan bij hun meesters in Binche. Door de jaren heen zijn zij er in geslaagd zichzelf een eigen cachet te geven en het vervullen een sociale rol tijdens het carnaval. Met carnaval bezoeken zij zieken en bejaarden en weken op voorhand kondigen zij door hun optochten (soumonces) carnaval aan. Op de zondag van carnaval trekken zij in vol ornaat naar de basiliek om een kaars te offeren aan de Halse zwarte madonna. Dat is een zeer emotioneel moment,wanneer voor een bomvolle basiliek de kaars zijn intrede doet en de gillesmuziek in de basiliek door merg en been dringt. Op maandag brengen ze oiok een bezoek aan het bejaardebhuis en de bejaardenflats.
 
STICHTER
Aan de basis van de Gilles van Groot-Halle licht wijlen Willy Peetroons. Hij was bevriend met leden van een Henegouwse gillesgroep en kreeg zo de smaak te pakken. Op 11 mei 1977 werden de Gilles van Groot-Halle officieel in het leven geroepen. In 1982 komen naast de Gilles er de Pierrots bij. Zij zijn de vrouwelijke tegenhanger van de gilles.
 
Willy Peetroons bleef voorzitter tot 1989. Nadien kwamen als voorzitter Victor Duyck, Adrien Oestreicher en Jean Flament, die nu nog de voorzitter is.
 
SOUMONCES
In de weken voor carnaval hebben de Gilles een belangrijke rol te spelen. Zij moeten immers het carnaval aankondigen. Dit doen zowel de Gilles van Groot-Halle als deze van Sint-Rochus met hun soumonces.
 
Zes weken voor halfvasten beginnen de ‘soumonces’. De betekenis hiervan is het oproepen en verwittigen dat het carnaval in aantocht is. De kledij voor de soumonces is altijd de ‘sarreau’ of zoals men in Halle zegt ‘den bleu’  Het is een blauwe kiel, een zwarte satijnen muts, een rode sjaal met witte stippen, een gordel met belletjes, gillesklompen en in de rechterhand de ‘ramon’. Dit is een bundeltje wilgentakjes die de gilles in de rechterhand houden en staat symbool voor de aankondiging van de lente. Met hun klompen springen ze als het ware het nieuwe seizoen uit de grond.
 
Er moeten drie soumonces gedaan worden. Bij de eerste wordt er gedanst onder begeleiding van tromgeroffel. De tweede soumon is vier weken voor carnaval en dan zijn er naast trommelaars ook enkele koperblazers aanwezig. De derde en laatste soumon wordt gehouden twee weken voor carnaval en dan wordt er gedanst op de tonen van het volledige muziekkorps.
 
KLEINE VAANTJESBOER
Ter gelegenheid van hun 33-jarig bestaan hebben zij voor zaterdag een speciale outfit en werden ze uitgenodigd door de confrérie van de Vaantjesboer om ’s avonds de kleine Vaantjesboer in een eenvoudig gilleskostuum te steken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024

archief