HALLE - Preventiecampagne en politieverordening carnaval

C21 Css
Halle_carnaval
 

HALLE - Preventiecampagne en politieverordening carnaval

Caranval_halle_zonder_kader
 

Het stadsbestuur heeft samen met carnavalorganisator ‘Halattraction’, de lokale politie en de preventiedienst een actieplan rond carnaval opgesteld.
Het actieplan is zowel preventief als repressief gericht op de aanpak van alcohol- en drugmisbruik, de aanpak van overlast door nachtlawaai en het respecteren van het sluitingsuur en de aanpak van de verloedering van de maatschappelijke waarden en normen.

Alcohol- en drugmisbruik
Het openbaar gebruik van sterke dranken tijdens carnaval wordt sterk aan banden gelegd. Bier kan, sterke drank niet. Ook fruitjenevers vallen onder de wetgeving “sterke drank” en zijn dus verboden. De verkoop en het bezit of verbruik van sterke drank in het openbaar is bij politiebesluit verboden. Standjeshouders en foorkramers dienen zich aan de reglementering te houden. Ook het druggebruik zal streng worden aangepakt. De lokale politie zal bij overtredingen sterke drank en drugs in beslag te nemen en PV opstellen.
 
Grootwarenhuizen en andere handelszaken worden gevraagd om tijdens de carnavaldagen geen promotie te voeren voor alcoholproducten. Ook alcopops, de limonadeachtige mixdrankjes die momenteel erg in trek zijn, aan minderjarigen verkopen is bij wet verboden. Het schenken of zelfs het gratis uitdelen ervan aan minderjarigen is strafbaar. Tot die categorie behoren ook de met sterke drank gemixte energydrinks. 
 
Alle carnavalisten worden opgeroepen om de 100 of 112 te verwittigen wanneer ze mensen in nood aantreffen, dat is als ze onwel zijn worden, gedrogeerd of zwaar dronken zijn, of in een diepe slaap schijnen gevallen te zijn. 
 
 Overlast door nachtlawaai
Alle carnavalgroepen dienen ’s nachts de nachtrust van de Hallenaren te respecteren. Er zal niet getolereerd worden dat ’s nachts uit carnavalwagens nog muziek weerklinkt, ook niet in de buitenwijken.
 
Sluitingstijd op dinsdagmorgen
Om de ontruiming van de Markt zo vlot mogelijk te laten verlopen en de reinigingsdiensten hun werk zo goed mogelijk te laten doen is beslist het sluitingsuur op dinsdagmorgen terug te brengen tot 6 uur, in plaats van 7 uur.
 
Verloedering maatschappelijke waarden en normen
Om te vermijden dat Halle verandert in een groot stinkend urinoir, zal ook niet worden geduld dat er geplast wordt tegen gevels, in portalen of in het openbaar. Er zal tegen geverbaliseerd worden wegens openbare zedenschennis. Horeca-uitbaters die tijdens carnaval drank verkopen, dus ook raamverkopers, moeten hun toiletten gratis toegankelijk houden voor de feestvierders. Er zal ook worden opgetreden tegen de verkoop en het gebruik van spuitbussen en ander vervuilend materiaal. Bij overtreding geldt algemene inbeslagname.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2010
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief