Wie wordt de nieuwe reus van HALLE?

C21
Halle_carnaval
 

Wie wordt de nieuwe reus van HALLE?

Nieuwe_reus
V.l.n.r. Den Dries, Parapluuke en Lengen Tuur (I P)
 
Ed_pajot_halle_mand_foto_merckx
Het geraamte van de reus werd voorgesteld op de kerstmarkt. (Archief Felix Merckx)

Eind december 2010 stelde de Confrérie van de Vaantjesboer het project “Wie wordt de nieuwe reus van Halle” voor aan het grote publiek. Tijdens de kerstmarkt op de Grote Markt. De naam van de reus kan nu door iedereen gekozen worden via www.vaantjesboer.be Er moet gekozen worden tussen den Dries (Maurice Merckx), Parapluke (Jean-Baptiste Severs) en Langen Tuur (Arthur Agneessens).

Uit diverse mails en berichten werden drie prominente Hallenaren weerhouden
om kans te maken vereeuwigd te worden als reus van Halle. Na contact met de families van deze mensen kon de stemming beginnen:
 
MAURICE MERCKX alias “DEN DRIES”
Maurice Merckx is in Halle beter gekend als “den Dries”. Hij was muzikant, cineast, componist en revueschrijver. Hij schreef liedjes in het Halse dialect. “De Voddekesmet”, “Den Bain”, Ik drink geire men pottekes” en “Nen echter Halleneir” zijn maar enkele van zijn klassiekers. Hij schreef tal van legendarische revues, eveneens in het Halse dialect: Halle Roed en greun”, “Halle panaceit”, “Halle stodj op”, “De Miljoneirs van ’t Vondel” … .
 
Hij draaide als cineast ook diverse films over Halle. Al deze films zijn nu een bron van nostalgie naar het oude Halle. De bekendste film is ongetwijfeld “Dialoog met de Zenne”. Maurice Merckx lag in 1958 ook mee aan de basis van het ontstaan van Reus Vaantjesboer. Het idee om een reus te bouwen gezeten op
een ton kwam van den Dries. Hij gaf hierdoor Halle één van de meest unieke reuzen in België en daarbuiten.
 
JEAN-BAPTISTE SEVERS alias “PARAPLUKE”
Als we in Halle van ‘Parapluke’ spreken, denken we automatisch aan het kindermolentje op de Halse kermissen. Met carnaval, Sinksen of met Kermis t’ Halle, altijd stond (en staat) het kindermolentje op zijn vertrouwde plaats achter het historisch stadhuis op het Possozplein. Jean-Baptiste’s vader François was een ambulante parapluverkoper.
Jean-Baptiste kwam in de foornijverheid terecht en tot op vandaag is de familie Severs één van de bekendste kermis families van Halle. Iedere Hallenaar heeft ongetwijfeld rondjes gedraaid op het kindermolentje “Childrendream” van Parapluke. Hij was altijd present met zijn kenmerkende blauwe salopet en donkere hoedje.
 
ARTHUR AGNEESSENS alias “LANGEN TUUR”
Arthur Agneessens is in Halle beter gekend als “Langen Tuur”. Van beroep was hij mandenvlechter en meteen één van de laatsten die dit ambacht professioneel uitoefende in Halle. Hij was gespecialiseerd in het vlechten van de grote platte manden en demonstreerde jarenlang het ambacht op tal van jaarmarkten.
 
Jarenlang was hij ook cafébaas van “De Sleutel” op de Grote Markt van Halle. Onvergetelijk waren zijn optredens in de revues van den Dries. Arthur Agneessens was ook betrokken bij de bouw van Reus Vaantjesboer. Hij vlocht het oorspronkelijke rieten lichaam en armen van de reus.
 
HOE STEMMEN ?
Men kan op twee manieren stemmen. Het stemformulier is terug te vinden op www.vaantjesboer.be  en wordt de komende week verspreid door de Confrérie in de handelszaken en horecazaken van Halle. De stembiljetten kunnen binnengebracht worden in het Toerismekantoor op de Grote Markt in Halle, bij Het Streekproductencentrum en bij De Streekkrant in de Volpestraat.
 
Onder de ingevulde formulieren, zowel op de site als de papieren biljeten, zullen verschillende prijzen verloot. Wie stemt, maakt dus kans !
 
GEBOORTE
De geboorte van de nieuwe reus is gepland met Kermis t’ Halle, meerbepaald op zondag 4 september omstreeks 16u. De geboorte zal gebeuren zoals de reuzentraditie het voorschrijft in aanwezigheid van de andere nog bestaande Halse reuzen. De nieuwe reus krijgt een mensen-peter en –meter en zal een eigen reuzen-identiteitskaart krijgen. Heel het gebeuren zal worden begeleid door de Muziekkapel van de Vaantjesboer en Reus Vaantjesboer trakteert op het Duivels bier van Halle tijdens een grote volksreceptie ter gelegenheid van de geboorte.
 
Volgens de reuzentraditie wordt een nieuwe reus minimum 6 maand na zijn geboorte gedoopt. De nieuwe reus van Halle zal gedoopt worden met Kermis t’ Halle 2012 en dit als grote apotheose van de 3de Internationale reuzenstoet. Op dat moment krijgt hij ook zijn reuzen-meter en reuzen-peter, die door de Confrérie zullen gekozen worden. Dit zijn steeds reuzen uit andere steden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024

archief