Carnaval HALLE: een plezant, maar bovenal veilig en proper volksfeest!

C21
Halle_carnaval
 

Carnaval HALLE: een plezant, maar bovenal veilig en proper volksfeest!

Hulpdiensten_halle_2012_p200
Repro EP

Carnaval Halle is ieder jaar opnieuw een groot feest. De editie van 2012 nadert met rasse schreden. Zoals steeds maken niet alleen Halattraction, de carnavalsverenigingen en het feestende publiek zich klaar, maar bereiden ook de stads- en veiligheidsdiensten dit evenement voor. Ze willen het feestende publiek bij voorbaat veel plezier toewensen, maar toch ook duidelijk de boodschap meegeven dat al het feestgedruis een belangrijke schaduwzijde heeft… Roekeloos omgaan met alcohol of overlast veroorzaken voor anderen zijn jammer genoeg ook steeds terugkerende fenomenen. 

Al in 2004 heeft het stadsbestuur, samen met de Halse carnavalorganisator ‘Halattraction’ de lokale politie en de preventiedienst een actieplan opgesteld met zowel een preventief, als een repressief luik.
 
De aanpak van alcohol- en drugmisbruik
Tijdens de editie Carnaval Halle 2011 werden 67 mensen voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Bij 29 van hen was alcoholintoxicatie of druggebruik de oorzaak. De preventiedienst en veiligheidsdiensten willen erop wijzen dat carnaval des te meer een feest kan zijn, wanneer er op een verstandige wijze met alcohol en verdovende middelen wordt omgegaan. Daarom worden een aantal maatregelen genomen:
•Het in het openbaar verkopen, bezitten of verbruiken van sterke drank tijdens carnaval is verboden bij politiebesluit. Dit wil zeggen dat niemand in het openbaar sterke drank mag gebruiken, maar dat het ook niet mag meegenomen of verkocht worden aan kraampjes of vanuit uitstalramen. Alle bezoekers, standjeshouders en foorkramers worden opgeroepen om zich aan deze reglementering te houden. Bier drinken kan, maar sterke dranken – waaronder ook fruitjenevers – zijn uit den boze!
•Ook voor nachtwinkels is tijdens carnaval de verkoop van sterke dranken niet toegelaten!
•Aan de grootwarenhuizen en andere handelszaken wordt gevraagd om tijdens de carnavaldagen geen promotie te voeren voor alcoholproducten, en zich in ieder geval te houden aan de geldende wetgeving:
°Aan jongeren onder 16 jaar mag geen drank verkocht, geschonken of aangeboden worden met een alcoholpercentage hoger dan 0,5 %.
oAan jongeren onder 18 jaar mag geen sterke drank verkocht, geschonken of aangeboden worden. Ook alcopops of met sterke drank gemixte energydrinks aan minderjarigen vallen onder deze regelgeving.
•De politie zal optreden tegen ieder die zich niet aan deze regels houdt. Ook druggebruik wordt niet getolereerd. De lokale politie zal bij overtredingen dan ook niet aarzelen om sterke drank en drugs in beslag te nemen en PV op te stellen. Verder roepen zij alle carnavalisten op mensen in nood te helpen, door ‘112’ te bellen wanneer iemand wordt aangetroffen die onwel is geworden, gedrogeerd of zwaar dronken is of in een diepe slaap verzonken lijkt te zijn. 
 
De aanpak van nachtlawaai
Carnaval is onlosmakelijk verbonden met feestmuziek en carnavalsliederen. De muziek zorgt voor sfeer, maar hoort uiteraard niet tot diep in de nacht uit de carnavalswagens te weerklinken. De Hallenaren hebben – ook tijdens carnaval - recht op hun nachtrust, en de hulpdiensten roepen alle carnavalgroepen op om hier respect voor te tonen. De lokale politie zal hier de nodige aandacht aan besteden en optreden indien nodig.
Wat muziek betreft… Aan alle mooie liedjes komt een eind! Dit is voor carnaval niet anders. Op dinsdagochtend sluiten alle cafés om 6 uur. Feestvierders of uitbaters die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete. De lokale politie zal niet aarzelen om bij overtreding PV op te stellen.
 
Aanpak van verloedering van geldende maatschappelijke normen
Aan alle feestvierders wordt gevraagd om respect te tonen voor de omgeving. Tegen vandalisme, de verkoop en het gebruik van spuitbussen en ander vervuilend materiaal zal opgetreden worden: bij overtreding zal de politie deze zaken in beslag nemen.
Ook urineren tegen gevels, in portalen of in het openbaar kan niet door de beugel. Hiertegen zal opgetreden worden met een gemeentelijke administratieve sanctie. De stad doet heel wat inspanningen om publieke urinoirs te voorzien op verschillende plaatsen. Dit jaar komen er weer een aantal bij. Ook voor het sanitair voor dames wordt een oplossing gezocht.
 
De stad, de preventiedienst en de veiligheidsdiensten willen op deze manier samen met de feestvierders, werken aan een veilig en proper carnaval. Dat maakt het des te leuker voor alle deelnemers.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2012
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief