HALLE - Carnaval opent op 11 november

C21
Halle_carnaval
 

HALLE - Carnaval opent op 11 november

Editiepajot_halle_prinsen_paar_foto_merckx
Archief Felix Merckx
 

Traditioneel opent carnaval Halle op 11 november om 11.11 uur met de opname van de prins van het vorige jaar in de ‘principolste societeit van Halle’, de Orde van Tastendeuvel. De avond ervoor wordt ook de prinses opgenomen in de orde van de princessen en dat is ‘schoenste societeit van Halle’. Dat is ook dit jaar met Prins André en prinses Conny het geval

In de grote carnavalsteden wordt op 11 november het officiële startschot gegeven. En waarom 11 november? De geschiedenis gaat hiervoor terug naar de tijd waar Napoleon de plak zwaaide. In die tijd waren alle wetten over gekheid gekend onder 11 artikelen. Sinds die tijd wordt het getal 11 aanzien als een gekkengetal. En de dag van vandaag is dat in het carnaval milieus nog zo. Op de 11de dag van de 11de maand, om 11 minuten na 11, wordt het seizoen officieel gestart.
De opname in hun respectievelijke orde is zeker geen formaliteit. Zowel de prins als de prinses worden aan tal van proeven onderworpen. Zij krijgen ook van hun respectievelijke orde sommige proeven die ze moeten voorbereiden. Zo moet Prins André zich om 9.33 uur melden als Danny Appoloni aan café Deridder op de Sint-Rochusstraat, vergezeld van een ezel, 11 personen die Halse pins uitbeelden, 11 muzikanten gekleed in een salopette van verschillende automerken, 11 personen verkleed in papegaai en 11 koppels in het kostuum van de Maskottes. Van daaruit vertrekken ze naar Oud-Rodenem waar hij nog aan tal van proeven zal onderworpen worden. In de vooravond moet hij om 17.11 uur zorgen voor een fuif in café Breugel op de Beestenmarkt in Halle.
Prinses Conny moet zich op zaterdag 10 november om 19.33 uur op de Grote Markt melden met 11 Italianen die elk een Italiaans hapje bij hebben, 11 personen verkleed in nationale kledij en die ook de munt moeten bijhebben van het land dat ze uitbeelden, 11 barbies en 11 Vlaamse zangers. Ook zij vertrekken van daaruit naar Oud-Rodenem waar zij nog verschillende proeven zal moeten ondergaan.
Het prinsenpaar zegde dat een jaar prins en prinses zijn in Halle een unieke ervaring is. Moesten zij kunnen herbeginnen zij zouden het aanstonds doen. In Halle kan men maar eenmaal prins en prinses zijn.
Prins André: “Men leert het carnaval kennen op een volledige andere manier. Men ziet wat een geoliede machine de organisatoren zijn”.
Wat de hoogtepunten van het afgelopen jaar zijn, moet hij niet nadenken. “Het begon al bij de verkiezingen wanneer je op het einde achter het witte doek staat van waaruit u gaat voorgesteld worden aan de zaal. Verder het brouwen uit de ton en de prijsuitreiking op maandagavond. Ook het bezoek dat we ’s nachts gebracht hebben aan het coördinatiecentrum van het Rode Kruis was een pakkend moment”, zegde Prins André.
Intussen is hij met zijn groep De Maskottes sinds half september bezig aan de bouw van de char voor 2013. Carnaval heeft dan plaats op 9, 10 en 11 maart 2013.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 nov 2012
Felix Merckx
Archief Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief