HALLE - De krotten liggen klaar

C21
Halle_carnaval
 

HALLE - De krotten liggen klaar

Editiepajot_halle_krotten_1
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_jan_krotten_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

Op carnavalmaandag (11 maart), ook krottenmaandag genoemd valt er in Halle goud te rapen. Leden van Tastendeuvel gooien om 18.44 uur niet minder dan 5.700 krotten vanuit de eerste verdieping van de cafés op de Grote Markt. Eén krot is door voorzitter Jos Appelmans afgetekend met het nummer 1 en deze geeft recht op een uniek juweel van juwelier Bosmans. Al jaren maakt Jan Springael. De krotten zelf worden van een papiertje voorzien door de leden van Tastendeuvel.

Dit jaar hebben de oud-prinsen niet minder dan 4,5 uur samengezeten om het papiertje aan te brengen.
 De authentieke Halse krotten worden gemaakt door Jan Springael. Hij maakt de krotten voor de krottenworp sinds 2004 en dit volgens een aloud procedé dat hij kreeg van wijlen bakker Renaux. Van dezelfde bakker kocht hij ook de vormmachine en nog andere machines. Het was ook deze Renaux die de eerste krotten maakte in Halle. Hij werd opgevolgd door bakker Roland Lauwers en nadien door Jan Springael.
Basisingrediënten voor de krotten zijn kandijsiroop, glucose en suiker.
Het geheel wordt verhit en kleurt pikzwart. Na afkoeling wordt het aan een trekhaak vastgemaakt en verbleekt het door het contact met de lucht. Het geheel wordt dan door een mal gedraaid waarna de krotten op talk terecht komen om verder af te koelen. Een goede krot is zeven centimeter lang en één centimeter dik
De krotten die vroeger gegooid werden op krottenmaandag en door Roland Lauwers gemaakt werden zagen er witter uit.
Jan Springael: “Hij gebruikte witte suiker in de plaats van kandijsuiker. Dat had echter tot gevolg dat er minder smaak in zat en waren volgens oude Hallenaren niet de echte krotten want zij beweren dat een krot donker van kleur moet zijn. Het woord krot kreeg zijn naam mee van het verkrotten van de suiker”.
Om de krot wat zachter te maken worden de krotten op voorhand gemaakt.
Jan Springael verkoopt krotten het hele jaar door in de zaak in de Hoornstraat. De laatste tijd hebben ook de Hallenaren de smaak van de krotten terug te pakken. Verder worden er ook veel krotten verkocht aan toeristen en bedevaarders..
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief