HALLE – Felix Merckx (67) beleeft zijn vijfenvijftigste volksfeest
Felix Merckx beleeft zijn vijfenvijftigste carnaval. Op zijn bureau staat een miniatuurversie van de Vaantjesboer die hij al 33 jaar geleden kreeg voor het verslaan van het carnaval. – Foto © Mozkito
Felix Merckx (67) is al 55 jaar nauw betrokken bij het Halse carnaval. Eerst als muzikant, en later als journalist voor onder andere Het Laatste Nieuws. Felix kan dan ook als geen ander vertellen over het volksfeest en haalt voor ons met plezier enkele herinneringen op aan meer dan een halve eeuw dolle dagen in Halle. "Over carnaval zullen ze mij niks meer wijsmaken. Alle grote veranderingen heb ik meegemaakt", vertelt Felix.
Voor Felix begon het allemaal in 1958. Het jaar waarin Halle voor het eerst kennismaakte met Reus Vaantjesboer en het jaar dat de legendarische Roland Lauwers de eerste prins carnaval was. Felix Merckx ging mee met de Union Musicale. "Ik was een ventje van twaalf jaar", vertelt hij. "Ik speelde klarinet bij de Union Musicale. Die speelden toen muziek in carnavalstoeten in heel België. In die tijd zaten er veel meer muziekkorpsen in de stoet. Je had ook nog de 'Cercle' en de Verenigde Accordeonisten die meegingen." Toen al zat Felix op de eerste rij bij historische gebeurtenissen in het carnaval. "Ik herinner me de meeste dingen nog heel goed. Zo werd in 1963 Lode Dehaen als eerste verkozen tot prins carnaval. Dat was een echte omwenteling. Daarvoor werden de prinsen aangesteld."
Prins ontvoeren
In 1973 ging Felix aan de slag bij Het Laatste Nieuws. Vanaf dan bracht hij elk jaar verslag uit van carnaval op de regionale pagina's van de krant. "Het eerste jaar dat ik voor de krant werkte, werd meteen een legendarisch jaar. De handelaars van de Sint-Rochuswijk vonden dat de stoet te snel wegtrok uit hun buurt en dus ze besloten ze de prins te ontvoeren. Een week voor carnaval moest ik naar een persconferentie in de kelders van kledingwinkel Decotex. Daar kregen we het plan te horen. Ze ontvoerden de prins en lieten hem enkele toertjes vliegen met een helikopter boven Halle. Er was zelf een tv-ploeg van het programma 'Echo' van de BRT daarvoor naar Halle gekomen." Carnaval is op al die jaren geëvolueerd. Die evolutie heeft Felix zelf kunnen meemaken. "Ik herinner me de grote verkiezingen nog. Toen werd er heel veel geld ingestoken. De verkiezing van prins Boeing is één van de meest legendarische verkiezingen ooit. De Bres (wat nu cultuurcentrum 't Vondel is) zat overvol. Meer dan tweeduizend mensen kwamen kijken en stemmen. Jean Jacmin van de Boerkes was toen schepen en hij liet alle deuren gewoon wagenwijd openzetten omdat er te veel volk was. Het was ook de tijd dat er de kandidaten veel reclame maakten en ze reden met auto's door de stad om zo campagne te voeren." Tijdens die verkiezingen was het niet altijd eenvoudig werken voor de journalisten. "We moesten zo eens een jaar met de persclub de verkiezing jureren. Helemaal boven in de nok van de zaal zaten wij. Toen mocht er nog gerookt worden in de zaal en tegen het einde van de avond zagen wij niks meer door de rook."
Union Musicale
Felix maakte ook elk jaar foto's. "Ik heb meer dan zesduizend foto's gemaakt van carnaval. Vroeger was dat niet simpel. Om foto's van de chars in de krant te krijgen, moest je ze al dagen vooraf gaan fotograferen anders kregen ze het op de redactie niet voor mekaar om al maandag iets te brengen over carnaval. Ik combineerde het verslaan van de stoet in het begin nog met het mee opstappen met Union Musicale. Onderweg stond de stoet regelmatig stil. Zo dronken we onderweg altijd een pintje in de Concordia. Maar als de Union Musicale vooraan stond, dan was de stoet binnen om 17.30 uur. Als de Gilles vooraan stonden was het vaak later dan 19 uur."
Gouden Mastel
Felix Merckx kreeg al heel wat erkenning voor zijn werk. Zo won hij met de Halse Persclub al de Gouden Mastel, een prijs uitgedeeld door Halse carnavalraad. Maar hij kreeg ook andere onderscheidingen. "Halattraction reikte in 1980 een prijs uit voor het beste artikel en ik won een beeldje van Reus Vaantjesboer. Dat is een uniek stuk want ik denk niet dat er twee van gemaakt zijn. Maar ik heb ook ooit een prijs gekregen voor het slechtste artikel. Aan het begin van de jaren 90 schreef ik een artikel over de Britse legerkorpsen die geen muziek meer kwamen spelen in de Sint-Martinusbasiliek door de Golfoorlog. Dat stuk verscheen in de krant met de vette kop 'Golfoorlog fnuikt carnaval Halle'. Halattraction kon er niet mee lachen en dat heb ik toen nog lang mogen horen." Ook dit jaar volgt Felix carnaval. Sinds enkele jaren brengt hij verslag uit voor de internetkrant www.editiepajot.com
Met dank aan Mozkito, www.mozkito.be
Zoeken
Meer Nieuws
Devogeleer Emile | 17 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures