HALLE -Ronny de facteur laat zijn carnavalcollectie zien

C21
Halle_carnaval
 

HALLE -Ronny de facteur laat zijn carnavalcollectie zien

Editiepajot_halle_ronny_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_ronny_2_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

De Halse postbode Ronny Guillaume, in Halle door iedereen gekend als ‘Ronny De Facteur’ is een carnavalist in hart en nieren. Nadat hij vroeger deel uitmaakte van verschillende groepen gaat hij al 22 jaar mee als individueel. Dat kon hij niet zomaar laten voorbijgaan. In al die jaren heeft hij een verzameling om U tegen te zeggen opgebouwd. Een deel ervan stelt hij tentoon op 14 september tentoon, in zaal De Mouterij, Meiboom 20 in Halle.

Met zijn verzameling begon Ronny in 1980. “Dat jaar leerde ik mijn vrouw Claudia kennen en haar vader was een grote verzamelaar van alles wat Halle aanging. Toen rijpte bij mij het idee om alles over carnaval te verzamelen”.
 
Intussen bestaat zijn verzamelingen uit 25 dikke mappen met krantenknipsels, toespraken en allerlei uitnodigingen van carnaval evenementen. Daarnaast heeft hij een driehonderdtal medailles van Halse prinsen, prinsessen en verenigingen, duizenden foto’s, heel wat carnavalskostuums en delen van zijn chars die hij als individueel telkenjare maakt. Deze zijn steeds gemaakt in piepshuim, dat hij gaat zoeken in de afval van carnavalgroep De Gebeure. Hij maakt zijn pronkstuk telkenjare in een kleine atelier achter in zijn tuin. Soms valt het zo groot uit dat het niet meer door de deur kan en deels moet afgebroken worden. De laatste jaren koos hij het onderwerp van zijn ‘charke’ zoals hij zelf zegt altijd zelf. Jaren geleden was dat anders.
 Toen stond gedurende 7 jaar Hallenaar Servais uitgebeeld op de carnavalaffiche en dat was ook zijn onderwerp voor zijn charke.  Hiervoor had hij ook al de pin uitgebeeld die Halattraction voor carnaval maakte. Zijn charkes zijn altijd  minutieus afgewerkt en dat blijkt ook uit het feit dat er nog enkele van hem in Nederland rond rijden.
 
De carnavalmicrobe bij Ronny begon in 1975. Hij was achtereenvolgens aangesloten bij Halle Toerist, bij jeugdclub De Raket op de Wolvendries, bij sportman en dan bij de Raar Charels. Met al die groepen heeft hij deelgenomen aan carnaval. 
 
Op gebied van carnaval is Ronny werkelijk een duizendpoot. Zo speelde hij ook mee in al de carnavalrevues en duikt hij ook geregeld de studio binnen om een carnavalplaat op te nemen.
 
Op de tentoonstelling 14 september gaan al zijn mappen met documenten liggen, zijn kostuum van dit jaar en nog enkele andere zaken. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 14.11 tot 23.11 uur.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief