HALLE - Prinselijke peterschappen voor de Vaantjesboer en een nieuwe pitteleer voor de reus

Halle_carnaval
 

HALLE - Prinselijke peterschappen voor de Vaantjesboer en een nieuwe pitteleer voor de reus

Vaantjesboer_1
Deze groep gaat dit jaar zowel de grote als de kleine Vaantjesboer door de carnavaldagen brengen. (Foto's Felix Merckx)
 
Vaantjesboer_2
Voor hun inzet kreeg studentenkring Zennevallei en hun praeses Joren een canvas met groepsfoto. (Foto's Felix Merckx)
 

 Naar jaarlijkse gewoonte krijgen de kleine Vaantjesboer en Reus Vaantjesboer met Carnaval Halle een nieuwe peter. Deze traditie begon voor de kleine Vaantjesboer in 1990 op initiatief van Halattraction, voor Reus Vaantjesboer ontstond deze traditie in 1959.

Sinds eind jaren ’90 werden er echter geen peters meer gevonden totdat in 2015 de Gilde der Wijngeuzen de vraag stelde of zij reus Vaantjesboer konden opnemen in hun gilde n.a.v. hun jubileum.

Zij werden opgevolgd door Studentenkring Zennevallei die in 2016 de reus van een heuse studentenplunje. Als souvenir mocht Joren, de praeses 2016-2017, een groot canvas met daarop de groepsfoto van de Zennevallei met Reus Vaantjesboer. Intussen is de band tussen de Reus en de studenten enorm sterk en is Zennevallei uitgegroeid tot de vaste partner van de Confrérie voor begeleiding van de reus. Een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen.  De reus zelf blijft ook het schild van de Zennevallei op zijn lint dragen.

44 jaar Tastendeuvel

Naar aanleiding van het 44 jarig bestaan van Tastendeuvel neemt de orde van de ex-prinsen het peterschap op van de Reus uit wiens ton alle prinsen zijn gebrouwen. De reus krijgt van Tastendeuvel de gekende blauwe cape, de medaille van Tastendeuvel en zal ook een scepter in zijn hand dragen. Welke scepter dat wordt blijft geheim tot zaterdag van Carnaval Halle. Tastendeuvel was al eens peter van Reus Vaantjesboer in 1980. Ook toen droeg hij de blauwe cape van de Orde. Het logo van Tastendeuvel zal ook op het lint van de reus gestikt worden. De Confrérie heeft met Z.Z. José I en Z.Z. Luk (2003) zelf ook 2 ex-prinsen in haar rangen.

60 jaar Reus Vaantjesboer in 2018

Dit jaar zal Reus Vaantjesboer ook uitrijden in een gloednieuwe slipjas. Deze is, net zoals de cape van Tastendeuvel, door Lutgarde Van Laet gemaakt naar het model van de originele jas die de reus droeg bij zijn geboorte. De Confrérie geeft deze nieuwe jas in de aanloop van de 60ste verjaardag van Reus Vaantjesboer in 2018. Dan wil de Confrérie Reus Vaantjesboer volledig restaureren zoals hij in 1958 voor het eerst in Halle verscheen. Zo zal er na carnaval een crowdfundingactie starten om de reus op een grote rieten mand te schenken.

Kleine Vaantjesboer wordt 2x lid van de Stedelijke Prinsengarde

Ook de kleine Vaantjesboer mag in de prinselijke sfeer vertoeven. Nadat hij enkele jaren geleden als zelf als prins werd aangekleed neemt dit jaar de Stedelijke Prinsengarde de honneurs waar om het standbeeld in een nieuw kleedje te steken. Dat het een memorabele ceremonie wordt is nu al zeker want door de werken aan de Beestenmarkt is de kleine Vaantjesboer verdwenen naar het stadsmagazijn. Samen met Halattraction wordt nog gekeken hoe de ceremonie zal verlopen. Het wordt het 43ste kostuum van het standbeeld.

De traditie wil dat het standbeeld elk kostuum ook echt gedragen moet hebben vooraleer het in de kleerkast kan opgenomen worden. Daarom zal het kostuum van de Stedelijke Prinsengarde meteen ook het eerste kostuum zijn dat het standbeeld op zijn nieuwe plaats aangemeten zal krijgen. Wanneer dat zal gebeuren zal bepaald worden door het einde van de werken aan de Beestenmarkt. Wordt dus vervolgd!

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2017
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief