HALLE - Soumonces kondigen het carnaval aan

Halle_carnaval
 

HALLE - Soumonces kondigen het carnaval aan

Dsc_9905
Foto's Olaf
 
Dsc_9921
Foto's Olaf
 
Dsc_9949
Foto's Olaf
 

 In de weken voor carnaval hebben de Gilles een belangrijke rol te spelen. Zij moeten immers het carnaval aankondigen. Dat doen zij met hun soumonces. Er moeten voor carnaval volgens een vast ritueel drie soumonces worden gehouden.

Zes weken voor halfvasten beginnen de ‘soumonces’. De betekenis hiervan is het oproepen en verwittigen dat het carnaval in aantocht is. De kledij voor de soumonces is altijd de ‘sarreau’ of zoals men in Halle zegt ‘den bleu’.  Het is een blauwe kiel, een zwarte satijnen muts, een rode sjaal met witte stippen, een gordel met belletjes, gillesklompen en in de rechterhand de ‘ramon’. Dit is een bundeltje wilgentakjes die de gilles in de rechterhand houden en staat symbool voor de aankondiging van de lente. Met hun klompen springen ze als het ware het nieuwe seizoen uit de grond.

Er moeten drie soumonces gedaan worden. Bij de eerste wordt er gedanst onder begeleiding van tromgeroffel. De tweede soumon is vier weken voor carnaval en dan zijn er naast trommelaars ook enkele koperblazers aanwezig. De derde en laatste soumon wordt gehouden twee weken voor carnaval en dan wordt er gedanst op de tonen van het volledige muziekkorps.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mrt 2017
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 05 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief