HALLE - Prins Chris draagt drie dagen de burgemeestersjerp

C21
Halle_carnaval
 

HALLE - Prins Chris draagt drie dagen de burgemeestersjerp

Zat_1
Foto's Emile Devogeleer
 
Zat_2
 
Zat_3
 
Zat_4
 
Zat_7
 
Zat_8
 
Zat_9
 
Zat_10
 
Zat_11
 
Zat_12
 
Zat_14
 
Zat_16
 

 Voor Prins Chris en Prinses Christel was zaterdag van carnaval een spannende dag. Zowel de prins en de prinses worden gebrouwen uit een duivelston. Voor de prins is dat de ton van reus Vaantjesboer en voor de prinses is dat  de ton van Marie, de Vaantjesboerin van carnavalgroep De Froesjeleirs.  Vooraleer het zo ver is worden ze enkele uren in de donkere ton opgesloten tijdens de duivelsstoet. Ook op de Grote Markt krijgen ze het nog te verduren wanneer Tastendeuvel met hun scepter op de ton kloppen om de prins te wekken. Naar aanleiding van hun 44 jarig bestaan is Tastendeuvel ook de peter van reus Vaantjesboer. Prins Chris is de 60ste prins en prinses Christel de 39ste prinses.

Luc Pieters, voorzitter van Tastendeuvel had het een en ander mee voor zijn broer, de burgemeester. Nu hij drie dagen vrij is  kan hij  helpen met de opgravingen op de Beestenmarkt, zodat het daar wat vlugger gaat. Volgens Luc Pieters kunnen deze opgravingen nog enkele weken duren.

Voorzitter Jos Appelmans van Halattraction had woorden van lof voor Pierre Debrouwer die 55 jaar geleden prins was. In naam van alle carnavalisten en Halattraction dankte hij prins Pierre voor zijn werk. Hij is immers ook nog jaren voorzitter van Halattraction geweest. 

Daarna werd Chris 3 gebrouwen uit de duivelstong onder begeleiding van een Nederlands dweilorkest en op de tonen van het Halse ‘volkslied ‘boere me aa vonthe’. Het vrouwelijk schoon, prinses Christel werd verwekt uit de ton van Marie, de vontjesboerin.

Prins Chris zegde in zijn toespraak onder meer: “ Wij hebben al veel carnavals op tv gezien en kunnen vergelijken met Halle, maar nergens is hij zo schoon als Halle. Wij zijn ook geen tweederangs carnaval zoals Otto Jan Ham gezegd heeft in programma de Ideale Wereld op Canvas. Hij nodigde Otto Jan Ham, die in Halle woont, uit om morgen naast hem te zitten op de tribune.

Eenmaal dat allemaal voorbij kregen zij van burgemeester Dirk Pieters de sleutels van het stadhuis en kreeg prins Chris de tricolore sjerp van burgemeester rond zijn lenden. Hij wordt immers voor drie dagen burgemeester van Halle. Voor burgemeester Pieters was dat de 22ste keer., wat ook al een carnavalgetal is.

KLEINE VAANTJESBOER IS LID VAN DE PRINSENGARDE
Het is ook een traditie dat de kleine Vaantjesboer na afloop van de plechtigheid op de Grote Markt een nieuw kostuum krijgt. Nadat hij enkele jaren geleden al zelf als prins werd aangekleed nam dit jaar de Stedelijke Prinsengarde de honneurs waar om het standbeeld in een nieuw kleedje te steken. Door de werken aan de Beestenmarkt is de kleine Vaantjesboer verdwenen naar het stadsmagazijn en werd er maar een replica van de kleine Vaantjesboer aangekleed en dat op de plaats waar hij zal komen na de werken..  Het werd het 43ste kostuum van het standbeeld.

De traditie wil dat het standbeeld elk kostuum ook echt gedragen moet hebben vooraleer het in de kleerkast kan opgenomen worden. Daarom zal het kostuum van de Stedelijke Prinsengarde meteen ook het eerste kostuum zijn dat het standbeeld op zijn nieuwe plaats aangemeten zal krijgen. Wanneer dat zal gebeuren zal bepaald worden door het einde van de werken aan de Beestenmarkt.

Halle kon zich opmaken voor zijn eerste dolle maar koude nacht 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2017
Felix Merckx
Emile devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024

archief