Carnaval HALLE was weer een streling voor het oog

C21
Halle_carnaval
 

Carnaval HALLE was weer een streling voor het oog

10_pierre
Pierre Debrouwer, 55 jaar prins carnaval in Halle (Foto Felix Merckx)
 
11_boerkesd
De Boerkes zijn nu een koninklijke vereniging (Foto Felix Merckx
 
12__van_vat
Dei van 't Vat (Foto Felix Merckx)
 
13_fontonellekes
De Fontonellekes (Foto Felix Merckx
 
14_froesjeleirs
De Froesjeleirs (Foto Felix Merckx)
 
15_miniatuurkes
De Miniatuurkes (Foto Felix Merckx)
 
16_dei_van_ouver_wouter
Dei van ouver 't woeter (Fotto Felix Merckx)
 
17_roeftoejoerkes
De Roeftoujourkes (Foto Felix Merckx)
 
18_gebeure
De Gebeure (Foto Felix Merckx)
 
19_dei_van_ba_chic
Dei van Ba chic (Foto Felix >Merckx)
 
De_boerkes
De Boerkes (Foto Emile Devogeleer)
 
De_froesjeleirs
De Froesjeleirs (Foto Emile Devogeleer
 
De_gebeure_2
De Gebeure (Foto Emile Devogeleer)
 
De_leste_kannekes__2_
De Leste Kannekes (Foto Emile Devogeleer)
 

 Waar halen de Halse carnavalisten hun inspiratie? Dat vroegen de tienduizenden en tienduizenden bezoekers die zondag de jaarlijkse carnavalstoet bijwoonden zich af. Prins Chris en prinses Christel zagen veel pracht en praal voor hen defileren. Blijkbaar komt aan de inspiratie van de honderden leden van de meer dan 35 Halse groepen geen einde.

Dat er nog steeds dreigingsniveau 3 in het land was, was ook zichtbaar tijdens carnaval. Meer dan 220 politiemensen (lokale en federale politie) werden ingezet. Dit zijn er 42 meer dan voorgaande jaren.  Er waren concrete richtlijnen voor controle van rugzakken, carnavalswagentjes en attributen. Daarnaast was  er ook verhoogd toezicht op verkleedkledij die het gezicht geheel onherkenbaar maken. Verder waren er ook structurele veiligheidsmaatregelen genomen, zoals beperkte doorgang voor wagens en vrachtwagens. Invalswegen werden met betonblokken afgesloten.

In geen enkele stad zijn zulke prachtstukken in polyester en piepschuim te zien, en ze zijn ook gegeerd door andere carnavalssteden. In de stoet worden weinig actuele problemen naar voren gebracht. Dat heeft zijn reden: de groepen beginnen maanden op voorhand aan hun ‘char’ te bouwen. Enkele individuelen zorgen voor wat peper en zout in de stoet. Opmerkelijk ook dat vele groepen van polyester overgeschakeld zijn naar piepschuim voor het vervaardigen van hun ‘char’. Ook één van de grootste groepen, De Mannen van de Met kwamen voor de eerste keer buiten met een ‘char’ in piepschuim en brachten een antiekwinkel tot leven

Voor de Boerkes was het hun eerste stoet als Koninklijke vereniging, een unicum in de Halse carnavalswereld. Ook in Aalst mag de vereniging Lontonslos sinds enkele jaren zich Koninklijk noemen. Het thema waarmee de Koninklijke Boerkes dit jaar uitpakten met carnaval Halle was ‘ambras in de keuken’. Ook zij zullen volgend jaar gebruik maken van piepschuim voor het maken van hun ‘char’.

Ook speciale aandacht voor prins Pierre die 55 jaar geleden prins was. Zoals toen werd hij ook nu rondgereden in een oldtimer.

Alle Groepen, van groot tot klein waren een streling voor het oog. Een echte kleurenpalet trok voorbij de duizenden toeschouwers. De praal werd nog meer in het daglicht gesteld door de zon  die ook van boven zag dat het terug een prachtcarnaval was.

KROTTENMAANDAG
Maandag gaan de Hallenaren zelf uit de bol, maar dan wel nadat ze in de morgen eerst een bezoek brachten aan Zonnig Huis en de bewoners van de serviceflats. Het echte feest begint om 18.11 uur met de start van de krottenmaandagstoet. Eens die op de Grote Markt aangekomen rond 21.11 uur volgt dan de krottenworp. Leden van Tastendeuvel werpen vanuit de bovenverdieping van de café’s 5.000 krotten naar beneden die gewikkeld zijn in een papiertje. Wie de krot raapt waarop het nummer 1 op het papiertje staat heeft recht op de gouden krot, een uniek juweel dat gemaakt wordt door de Halse juwelier Bosmans. Daarna volgt dan de bekendmaking van de uitslag. Volgen de Gebeure zich zelf op of is het een andere groep die de eerste prijs wint, zal men dan weten.

Apotheose is het monstervuurwerk dat om 22.22 uur afgeschoten wordt op de Graankaai

Ondertussen zijn er ook nog enkele verrassingsacht op de Grote Markt

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2017
Felix Merckx
Felix Merckx en Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024

archief