HERNE – Kesterse Heilige Drievuldigheidsprocessie doet zondag ook opnieuw Herfelingen aan

C21
Halle_carnaval
 

HERNE – Kesterse Heilige Drievuldigheidsprocessie doet zondag ook opnieuw Herfelingen aan

-vuldigheidsprocessie_2017
HERNE – Kesterse Heilige Drievuldigheidsprocessie doet zondag ook opnieuw Herfelingen aan - © Deschuyffeleer
 
Trac___processie_kester
HERNE – Kesterse Heilige Drievuldigheidsprocessie doet zondag ook opnieuw Herfelingen aan - © Deschuyffeleer
 

Zoals ieder jaar op de zondag na Pinksteren doet ook deze keer de Heilige Drievuldigheidsprocessie van Kester de dorpskern en de St-Niklaaskerk van Herfelingen aan. ‘De paardenprocessie’ of nog ‘de Kesterweg’ doorkruist daarbij het gebied van het vroegere Kestergewoud met Kester, Herfelingen Oetingen. Volgens de overlevering zou de processie indertijd ontstaan zijn uit dankbaarheid voor het gespaard blijven van een verschrikkelijke pestepidemie.

Warm onthaal
Traditiegetrouw vertrekt de processie om 6u aan de kerk op het dorpsplein in Kester, waar dat weekend overigens ook de jaarlijkse kermis plaats vindt, en gaat het dan richting Herfelingen waar om 7u een eerste gelegenheidsmisviering wordt bijgewoond. Hier is het de gewoonte dat de deelnemers bijzonder warm worden onthaald door de plaatselijke geloofs- en dorpsgemeenschap met onder meer een begeleiding door de koninklijke fanfare De Ware Broeders. Vanuit Herfelingen wordt dan door het enig mooi landelijk decor doorgestapt naar Oetingen voor het bijwonen van een tweede misviering. Vanuit Oetingen wordt dan teruggekeerd naar Kester voor een kleine bezinning en bedanking. Bij het binnenkomen van Kester is het de gewoonte dat de processie voorafgegaan wordt door de kleine processie met tal van figuranten en de schoolkinderen.
De gilde van het Paardenvolk
De organisatie gaat uit van de Gilde van het Paardenvolk. De processie bestaat uit de Kesterse patroonheilige St-Martinus, de herauten en de bedelaar. Zij worden gevolgd door een kruisdrager, een vertegenwoordiger van iedere parochie en twee standaarddragers. Daarna komt de ‘genadestoel’ met op de troon de zetelende God de Vader met de keizerskroon. In zijn handen houdt hij het kruis vast met het lichaam van zijn dode Zoon. De H. Geest dan weer is terug te vinden onder de vorm van een duif. Daarachter dan komen de paarden en het voetvolk.
Uit erkentelijkheid voor de telkenmale gezellige ontvangst kreeg de Herfelingse kerkgemeenschap vorig jaar een nieuwe vlag van de processie aangeboden met daarop uiteraard de Heilige Drievuldigheid, St-Martinus te paard als de patroonheilige van Kester en bloemen als symbool voor de meimaand. Mettertijd is het de bedoeling dat die vlaggen op gans het traject van de processie, ook in Herfelingen en Oetingen, aan de huizen worden uitgehangen. De vlaggen zijn gratis te bekomen bij onder meer de organiserende Gilde van het Paardenvolk via Lucienne Lissens (0473/85.27.97).
800 jaar Kestergewoud
Volgens ingewijden zouden overigens de toenmalige inwoners van het Kestergewoud precies 800 jaar geleden aan de hand van een keure bepaalde autonome rechten toegekend hebben gekregen. Om dat bijzonder historisch aspect te belichten is het plan opgevat om nu zondag twee historische figuren uit die tijd aan iedere dorpskerk die keure te laten voorlezen.
De reisweg van de processie loopt over Kerk Kester, Bruneaustraat, Edingsesteenweg, Steenweg op Asse, St-Niklaasstraat, Kerk Herfelingen, St-Niklaasstraat, Kamstraat, Asseveldstraat, Hollandstraat, Kleine Hollandstraat, Peverstraat, Kasteelstraat, Kruispunt met Frankrijkstraat, Kasteelstraat, Pastoriestraat, Kerk Oetingen, Kerkstraat, Lenniksestraat, Vierbergenstraat, Kesterweg, Kruispunt Edingsesteenweg, Kesterweg, Bruneaustraat tot Kerk Kester.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief