HALLE - De Gebeuren vieren 33 jaar carnaval
Carnavalgroep De Gebeuren bestaat 33 jaar. Dit feit gaat gevierd worden met één van de langste chars die ooit uit de hangars van de carnavalgroepen gerold is. 180 m3 piepschuim en 250 liter verf, 750 lampjes, 30.000 watt en maanden arbeid zorgen voor een char van 52 meter lengte.
Voor het ontstaan van de Gebeure moet men eigenlijk 34 jaar teruggaan.
Julien Borremans, de schoonvader van Jean-Marie Dedobbeleer, verzamelde in 1975 alle buren op om mee te lopen in de publiciteitsstoet om zijn groentezaak, wat extra publiciteit te bezorgen.
Tijdens de trouw van Jean-Pierre Dedobbeleer (27 februari 1976) werd er in de vestiaire van een feestzaal in Huizingen werd er onder vrienden en familie beslist om met carnaval terug mee te gaan, maar dan als carnavalgroep. Het was nog enkel zoeken naar een naam, , maar omdat de meesten het jaar voordien mee de reclamestoet hadden beleefd en zowat allemaal buren waren, was het snel geklonken. Het werd De Gebeure.
De groep telt nu 48 man en hun thema is “33 jaar, we zetten Halle op stelten”.
CHAR
Om hun 52 meter lange char klaar te krijgen is men half mei al begonnen in de hangar. Gemiddeld 15 man is er sinds dan dagelijks aan het werk.
Het worden 8 grote stukken waarop 150 modellen staan. Hiervan zijn er 50 verschillend. De meesten ervan werden gemaakt door voorzitter Danny Sluys.
De Gebeuren hebben de laatste 10 jaar niet minder dan 4 prinsenkoppels geleverd. Ook deze werden geportretteerd in piepschuim en zullen op een char komen te staan.
Verder zal een ander stuk van de char een terugblik werpen op de chars die de afgelopen 33 jaar gemaakt werden.
Op de wagen zelf komen 650 halogeen spotjes in combinatie met andere lichtbronnen, goed 33.000 watt
In de kostuums die ze gaan dragen werden niet minder dan 640 lampjes in verwerkt. Verder hebben 10 leden al een aantal weken geoefend om tijdens de dag- en avondfeest het publiek te entertainen op een nooit eerder vertoonde manier.
PIEPSCHUIM
De Gebeuren werken steeds met ipiepschuim en willen niet weten van polyester.
Voorzitter Danny Sluys: “Wij zijn dat van in het begin gewoon en zijn er specialisten in geworden. Dit jaar komt onze char uit 180 m3 piepscuim. Ik zie nu ook dat er andere groepen bij ons beginnen te komen om ook voor hen piepschuim te bestellen”.
Het zijn heel grote blokken (tot 6 meter lang en 12 meter breed) waaruit de figuren gesneden worden. Op het blok komen de lijnen langs waar gesneden moet worden. Voor het snijden gebruikt men een gloeiende metalen draad. De afwerking moet dan gebeuren met messen, borstels en schuurpapier.