Carnaval HALLE laat het een topfeest voor iedereen blijven!

C21
Halle_carnaval
 

Carnaval HALLE laat het een topfeest voor iedereen blijven!

Halattraction_groot
 

 Carnaval Halle 2018 nadert met rasse schreden. Ook dit jaar wordt carnaval weer een prachtig driedaags volksfeest voor jong en oud. Elk feestje heeft een keerzijde, en dat is ook zo met carnaval. Jaarlijks worden er enkele feestvierders afgevoerd die meer dan één glaasje te veel op hebben. Ook brengt carnaval jaarlijks heel wat zwerfvuil met zich mee en vinden niet alle feestbeesten hun weg naar de toiletten, met wildplassen tot gevolg.

 Daarom slaan Halattraction, de stads- en de veiligheidsdiensten elk jaar opnieuw de handen in elkaar,  met het oog op een veilig en plezierig carnaval. Zowel voorafgaand aan carnaval als tijdens de carnavalsdriedaagse worden acties ondernomen ter preventie van overlast. Op die manier kan carnaval voor iedereen, zowel voor de feestvierders als voor de omwonenden, een feest blijven.

 Wat mag en wat mag niet: drank en drugs

Ieder jaar wordt een aantal mensen naar het ziekenhuis afgevoerd omwille van alcoholintoxicatie. Dat betekent dat ze echt wel wat glaasjes te veel op hebben. Zoveel, dat ze in een roes terecht komen, of niet meer weten wie of waar ze zijn. Overmatig drankgebruik is echt niet zo slim: alcohol droogt het lichaam uit en geeft een vals gevoel van warmte. De carnavalsnachten kunnen bovendien koud zijn, wat ook nog eens kans geeft op snellere onderkoeling. Bovendien wil er toch niemand de volgende ochtend met barstende hoofdpijn wakker worden in een ziekenhuisbed en niet meer weten hoe hij daar gekomen is? Om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de feestvierders verstandig met alcohol omgaan, neemt de stad volgende maatregelen:

·         

·        Het in het openbaar verkopen, bezitten of verbruiken van sterke drank (whisky, vodka, gin, jenever, …) tijdens carnaval is verboden. Dit wil zeggen dat in het openbaar geen sterke drank gebruikt mag  worden, maar dat het ook niet mag meegenomen of verkocht worden aan kraampjes of vanuit uitstalramen. Alle bezoekers, standjeshouders en foorkramers worden opgeroepen om zich aan deze reglementering te houden.  Bier drinken kan –uiteraard met mate-, maar dat fruitjenevertje laat je beter thuis.

·        Aan de grootwarenhuizen en andere handelszaken wordt gevraagd om tijdens de carnavalsdagen geen promotie te voeren voor alcoholproducten en zich in ieder geval te houden aan de geldende wetgeving:

    • Aan jongeren onder 16 jaar  mag geen drank verkocht, geschonken of aangeboden worden.

o   Aan jongeren onder 18 jaar  mag geen sterke drank verkocht, geschonken of aangeboden worden. Ook alcopops of met sterke drank gemixte energydrinks vallen onder deze regelgeving.

·        Voor nachtwinkels is tijdens carnaval de verkoop van sterke dranken helemaal niet toegelaten!

  • De politie zal optreden tegen ieder die zich niet aan deze regels houdt. Ook druggebruik wordt niet getolereerd. Een onmiddellijke geldboete van drie cijfers kan het gevolg zijn.
  • Glaasje op? Laat je rijden!” Dit geldt zeker ook tijdens carnaval. Zoek een BOB voor je vertrekt of maak gebruik van het openbaar vervoer. Carnavalisten kunnen dit jaar opnieuw gebruik maken van de carnavalsbussen om op een veilige manier terug thuis te geraken. De stad Halle legt in samenwerking met De Lijn op zaterdag-, zondag- en maandagnacht nachtbussen in. Wie de bus neemt, hoeft niet te betalen. De bussen rijden met financiële steun van de stad Halle, de gemeenten Beersel en Sint-Pieters-Leeuw en de intergemeentelijke preventiedienst Pajottenland. Meer info via www.delijn.be.
  • Je hebt heus geen alcohol nodig om op de been te blijven. Frisdrank bevat genoeg suiker om een nachtje door te feesten zonder in de tabelletjes van de hulpdiensten terecht te komen onder het lijstje “eentje te veel op”.

 

Wat mag en wat mag niet: nachtlawaai

Carnaval is onlosmakelijk verbonden met feestmuziek en carnavalsliederen. De muziek zorgt voor een supertoffe sfeer maar hoort uiteraard niet tot diep in de nacht uit de carnavalswagens of op straat te weerklinken. De Hallenaren hebben – ook tijdens carnaval – nood aan nachtrust.

  • Om 6u ‘s morgens mag er dus geen muziek meer gespeeld worden op straten en pleinen en dit op zaterdag, zondag, maandag en dinsdag van carnaval.  Ook mag de muziek in de cafés op dat moment geen geluidsoverlast meer veroorzaken buiten de cafés.
  • Wat het feesten betreft… Aan alle mooie liedjes komt een eind! Dit is voor carnaval niet anders. Op dinsdagochtend sluiten alle café’ s om 6u00. De deuren van de drankgelegenheden mogen die dag daarenboven niet voor 10u opnieuw geopend worden. Om ervoor te zorgen dat de opkuis van carnaval vlot kan verlopen, worden na 7.30 uur tevens geen carnavalsvierders meer toegelaten op de straten, pleinen en openbare wegen. Gedaan met het feestgedruis? Hup hup, snel naar huis!
  • Feestvierders of uitbaters die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete.

 Wat mag en wat mag niet: vandalisme, wildplassen, vuurwerk, …

  • Om van onze carnavalsstad geen vuilnisbelt te maken, vragen we de feestvierders respect te hebben voor de omgeving. De Halse binnenstad is mooi, en het is fijner om te feesten in een propere omgeving. Vandalisme, gebruik van spuitbussen en ander vervuilend materiaal wordt dan ook streng beboet. Van zaterdag tot dinsdagochtend is de verkoop, het gebruik en het bezit van spuitbussen, vuurwerk, voetzoekers en andere voorwerpen of stoffen die schade kunnen veroorzaken verboden.
  • De stad voorziet publieke urinoirs. Gebruik ze dan ook. Tegen wildplassen wordt streng opgetreden en ook in die statistieken wil je ongetwijfeld niet terechtkomen.
  • Hou het proper en gebruik de vuilnisbakken. Dat scheelt weer een paar ton afval dat op dinsdag moet geruimd worden.
  • Het carnavalgebeuren brengt heel wat afval met zich mee. We roepen alle carnavalsvierders op hun afval in de daarvoor voorziene vuilnisbakken te deponeren. Het bestuur experimenteert met het inzamelen van gescheiden afval. Daarom zullen er op het J. Possozplein (kermis) en het Oudstrijdersplein sorteereilandjes geplaatst worden waar feestvierders hun afval moeten sorteren.  Cafés krijgen de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van herbruikbare drinkbekers. Dat maakt onze afvalberg alweer een stukje kleiner.

 

Wat mag en wat mag niet: je feestoutfit

  • Zoals elk jaar zijn maskers die het gezicht bedekken verboden. Tijdens deze carnavalseditie zal de politie hier extra controle op uitvoeren en beboeten.
  • Rugzakken zijn niet verboden, maar de politie zal verhoogd en herhaaldelijk controleren. Als het dus even kan, laat je de rugzak dus beter thuis!
  • Winkelwagentjes, omgebouwde boodschappentrolleys, versierde bolderkarren, opgepimpte rollators en andere mobiele constructies zijn vanaf  dit jaar verboden. Je laat ze dus beter thuis.

 

Nog goed om weten

  • We roepen alle carnavalisten op om mensen in nood te helpen, door 112 te bellen wanneer iemand wordt aangetroffen die onwel is geworden, onder invloed van verdovende middelen, zwaar dronken, of in een diepe slaap verzonken lijkt te zijn. Verdachte zaken of gedragingen moet je ook steeds melden via het nummer 112.
  • Het Rode Kruis bemant een medische hulppost op het Cardijnplein (achter de basiliek, ter hoogte van de muziekschool). Ook voor politionele zaken kan je er terecht.

Veel (veilig) feestplezier!

 

Info: integrale veiligheid | T 02 365 95 15 | integrale.veiligheid@halle.be

Meer info voor de pers: burgemeester Dirk Pieters | dirk.pieters@halle.be | T 02 365 99 97

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2018
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief