Gilles en Pierrots van groot Halle zetten traditie verder met het dopen van nieuwe klompen
De laatste zondagen van de winter werden van oudsher gereserveerd voor religieuze activiteiten omdat de natuur stilaan terug tot leven komt. Op 21 maart is dag en nacht even lang. Na deze lente- equinox krijgt de zon terug vat op de aarde en kunnen we pas echt spreken van het ontwaken van de natuur. Maar het is vooral tijdens het laatste deel van de winter dat er door onze voorouders een vastenperiode werd ingevoerd. Midden in deze vastenperiode verheugden de mensen zich dat de lente er zit aan te komen en werd er feest gevierd onder de naam ‘Laetare’ (wat letterlijk ‘verheugd u’ betekent). De verschillende rituelen die de Gilles en Pierrots stellen in de dagen voorheen en tijdens het Halse Carnaval vinden aldus zijn oorsprong in de natuurkalender.
Traditioneel zetten we als Gilles zo’n zes weken voor Laetare (Halfvasten, in Halle dus ook Carnaval) de aankondiging van de lente in, dit noemen we de soumonces. De Gilles stappen op klompen door de Halse straten en ze zijn getooid in hun blauwe kiel, met belletjes en een ramon uit wilgentwijgen. Goed begonnen is half gewonnen! Daarom starten de Gilles en Pierrots met het dopen van hun klompen.
Nieuwe klompen dopen is voor een Gille als de geboorte van een nieuw carnavalseizoen. Als vanouds hoort hier een Peter en/of Meter bij. Dit jaar valt de eer te beurt aan twee personen die ons nauw aan het hart liggen. Het peterschap schenken we aan Willy Boon, vriend van de groep, maar vooral onze vaste huisfotograaf. Zijn toewijding voor de fotografie en de liefde voor de Gilles en Pierrots, maken van Willy een geliefd persoon die steeds mee op stap gaat. Zo vergezeld hij de groep niet enkel tijdens het 3 daagse volksfeest in Halle, maar ook op buitenstedelijke uitstappen, zelfs tot in Spanje. Naast een peter, kiezen we dit jaar ook voor een meter. Deze eer valt te beurt aan HZ Christel II. Ook zij gaat geregeld mee op een buitenstedelijke uitstap en in 2017 en 2018 was ze zelf Belgisch Kampioen Gillesklompen gooien bij de dames. Kortom twee personen uit het juiste hout gesneden om dit peter en meterschap op zich te nemen.