Duurzaam Carnaval HALLE vieren met herbruikbare bekers

C21
Halle_carnaval
 

Duurzaam Carnaval HALLE vieren met herbruikbare bekers

Schermafbeelding_2022-03-10_163941_0

Nu Carnaval Halle 2022 groen licht kreeg, bereidt de stad zich voor om er niet alleen een spetterend, maar ook duurzaam feest van te maken. Stad Halle, Horeca Halle en organisator Halattraction slaan de handen in elkaar om tijdens het evenement enkel herbruikbare bekers te gebruiken. Een primeur in Vlaanderen!
Een euro waarborg per beker
Tijdens het carnavalsweekend worden alle dranken geschonken in eenzelfde type herbruikbare beker. Deze is beschikbaar in 2 formaten: het standaardformaat van 25 cl en een kleiner formaat van 15 cl voor wijn en cava. Daarnaast kan je ook een karaf verkrijgen waar 5 pintjes in kunnen.
Voor de beker wordt bij de aankoop € 1 waarborg gevraagd, voor een karaf is dit € 5. Deze waarborg krijgt de bezoeker dan terug bij inlevering van de beker of karaf. Dit kan bij elk van de meer dan 20 Halse horecazaken die deelnemen aan dit initiatief. Alle gebruikte bekers worden centraal afgewassen, als klant krijg je dus steeds een nieuwe propere beker.
De zaken die niet meedoen aan dit project van de stad kunnen zelf met een eigen initiatief komen of ervoor kiezen 95% van de door hen verkochte plastieken bekers te verzamelen en sorteren.
Op de kermis zal geen gebruik worden gemaakt van de herbruikbare bekers van de stad. Daar geldt wel de verplichting om het afval maximaal in te zamelen en te sorteren. Daarvoor zijn extra vuilnisbakken en vuilniseilandjes voorzien.
Uitgekiende logistieke operatie
Om dit initiatief uit te werken is heel wat denkwerk en organisatie nodig. Hoewel de herbruikbare beker sinds 2020 verplicht is bij grote evenementen in Vlaanderen, is het gebruik ervan door de coronapandemie een primeur. De uitwerking van dit initiatief is een serieuze uitdaging, omdat de stad en Halattraction samenwerken met verschillende horecapartners op een openbaar domein dat niet afgesloten is. Stad Halle steunt daarom dit initiatief organisatorisch en financieel.
Achter dit eenvoudige waarborg-systeem gaat een uitgekiende logistieke operatie schuil. De 300.000 herbruikbare bekers worden de dag voor Carnaval gestockeerd op een centrale plaats in het centrum van de stad. Van daaruit worden de horecazaken bevoorraad met de propere bekers. Met een milieu-ploeg worden de gebruikte bekers nadien bij de horecazaken opgehaald en opnieuw samengebracht in de centrale locatie. Daar vertrekken de bekers met een gegroepeerd transport naar een professionele afwasstraat waar ze gewassen en gedroogd worden. Later worden de bekers dan opnieuw verpakt om te gebruiken bij andere evenementen.
Kleinere afvalberg
Dankzij dit initiatief worden enorme hoeveelheden wegwerpbekers uitgespaard. Daarnaast zal ook de afwas van de herbruikbare bekers zo ecologisch mogelijk verlopen, met een minimaal water- en energieverbruik.
Deze maatregelen hebben een zeer goede impact op de ecologische voetafdruk van Carnaval Halle. Naar schatting betekent de invoering van herbruikbare bekers een vermindering van meer dan 50% van de totale afvalberg van het feestweekend.
Dit project is de kers op de taart van Carnaval Halle, het eerste en waarschijnlijk enige grote carnaval in Vlaanderen dit jaar. De invoer van de herbruikbare beker is een project met een langetermijnvisie: de bekers zullen na Carnaval op alle grote evenementen van de stad terugkeren. De bedoeling is om steeds maximaal te blijven inzetten op duurzaamheid. Carnaval Halle betekent dus een frisse, duurzame start na twee evenement-loze jaren!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief