HALLE gaat voor meer duurzame en veilige carnaval

C21
Halle_carnaval
 

HALLE gaat voor meer duurzame en veilige carnaval

Carnaval
 

Binnen een week is het zover. Het aftellen naar Carnaval Halle kan beginnen! Samen met Halattraction en de veiligheidsdiensten werkte de stad enkele nieuwe maatregelen uit voor deze wel zeer speciale editie. Zo worden dranken enkel nog geschonken in herbruikbare bekers en worden er extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd om een eventuele grote toestroom aan volk te controleren.
Blijf waakzaam voor corona
Sinds de federale overheid vorige week maandag besliste de coronabarometer op geel te zetten, kijken we met z’n allen uit naar ons geliefde carnavalsfeest. Maar we mogen niet vergeten dat het virus nog niet volledig de wereld uit is. Om de druk in de ziekenhuizen niet op te voeren, moeten we allemaal waakzaam blijven. Wie dus symptomen vertoont, doet best een zelftest. Test je positief? Blijf dan zeker thuis en bescherm elkaar!
Daarnaast is ook het dragen van een FFP2-mondmasker aangeraden voor medisch kwetsbare personen.
Herbruikbare bekers
De stad en organisator Halattraction zetten samen met de Halse horeca hun schouders onder een duurzaam carnavalsfeest. Daarom zullen de cafés vanaf dit jaar enkel gebruik maken van herbruikbare bekers. Op de kermis is dat niet het geval, maar daar geldt de verplichting om het afval te sorteren. Daarvoor zijn extra vuilnisbakken en vuilniseilandjes voorzien.
Meer informatie over deze bekers vind je op www.halle.be/nieuwsberichten/duurzaam-carnaval-halle-vieren-met-herbruikbare-bekers.
Extra veiligheidsmaatregelen
Nu we in Halle voor het eerst sinds 2019 weer uitgebreid carnaval kunnen vieren, verwachten we nog meer feestvierders dan andere jaren. De Politiezone Zennevallei zet daarom 10% extra personeel in om de verwachte toestroom aan bezoekers te kunnen managen. Er wordt ook samengewerkt met andere lokale korpsen en de federale politie.
Daarnaast zorgt Halattraction voor uitgebreide feestruimte op de Beestenmarkt en de Maandagmarkt. Zo kan het volk beter gespreid worden over verschillende pleinen.
Dit jaar zal de eerstehulppost van het Rode Kruis ergens anders te vinden zijn dan de voorbije jaren. Zij verhuizen naar de gebouwen van het Heilig Hart en College (ingang op kruispunt Vuurkruisenstraat/ Handbooghof). Hier kan je dag en nacht terecht. Zie je iemand in nood? Aarzel niet! Bel 112 en help elkaar.
Om de toestroom aan volk in goede banen te leiden, zal er extra parking komen nabij het centrum van de stad. In samenwerking met Colruyt Group wordt aan het Wilgenveld een gratis parking met 2000 plaatsen voorzien voor bezoekers die op zaterdag of zondag naar carnaval komen. Zo willen we verkeersinfarcten voorkomen en de toegangswegen naar de binnenstad vrijhouden voor de hulpdiensten. Wie gebruik maakt van Waze wordt rechtstreeks naar de parking geleid en kan veilig parkeren op anderhalve kilometer van de binnenstad. Vanaf de parking hangen er wegwijzers die de bezoekers naar de stoet of feestpleinen leiden.
Wat valt er te beleven?
De carnavalstradities worden na een onderbreking van twee jaar eindelijk verdergezet. Ook dit jaar staat er weer heel wat op de planning. Zo is er de deuvelstoet op zaterdag, de mis en de reclamestoet op zondag en de krottenworp en poppenverbranding op maandag. Maar dit is slechts een klein deeltje van de vele activiteiten die er gepland zijn tijdens het feestweekend! Wil je het volledige programma bekijken? Ga dan naar www.halattraction.be/programma.
Bij Carnaval Halle hoort natuurlijk ook de carnavalfoor. Deze kermis kan je terugvinden op het Stationsplein, het Leideplein, op de Leide, op Parking ‘De Bres’ en op het J. Possozplein. De kermis staat opgesteld van zaterdag 19 maart 14u tot en met zondag 3 april, met uitzondering van kermis stationsplein, die blijft maar t.e.m. 28 maart. De meeste attracties zijn telkens open van 11u tot 1u.
Voor sommige kinderen kunnen de sterke lichteffecten of de luide muziek van de kermis veel stress veroorzaken. Speciaal voor hen wordt er op donderdag 24 maart een prikkelarme kermismiddag georganiseerd! Organisator Halattraction heeft met de kermisuitbaters afgesproken om donderdagnamiddag tussen 14u en 17u de verlichting maximaal te doven en de muziek tot een minimum te herleiden. En dat zal een hele opluchting zijn, zeker voor kinderen met autisme, epilepsie of kinderen die overgevoelig zijn voor sterke lichteffecten of te luide muziek. Op donderdag kunnen ook zij dus honderduit genieten van de vele attracties op de Halse kermisfoor.
Waar moet je als feestvierder aan denken?
Organisator Halattraction, de stad Halle en de veiligheidsdiensten waken erover dat alles rustig en veilig verloopt. Maar uiteraard rekenen we hiervoor ook op de medewerking van elke feestvierder. Wat kan jij doen als bezoeker?
Gebruik enkel afbreekbare confetti! Confetti ruimen is geen sinecure. Bovendien verstoppen confetti en confettislierten de afvoergootjes en rioleringen in de stad. Wist je trouwens dat de natuur zo’n half jaar nodig heeft om confetti volledig af te breken. Zeker de glinsterende partysnippers die worden afgevuurd met zo’n confetti-shooter zijn een drama voor de opruimploegen maar ook voor de natuur. Omdat de stad en Halattraction streven naar een duurzaam carnavalsfeest mag voortaan enkel afbreekbare confetti gebruikt worden. Voor de scholen geldt er een totaalverbod.
Opgelet bij het kiezen van je verkleedkledij! Zo mag je je nog verkleden als agent of brandweerman, maar jouw kostuum mag geen waarheidsgetrouwe versie van het uniform dat de veiligheidsdiensten dragen. Dit om misbruik en verwarring te voorkomen. Daarnaast zijn ook maskers die het volledig gezicht bedekken verboden. Ook winkelwagentjes, omgebouwde boodschappentrolleys, versierde bolderkarren, gepimpte rollators en andere mobiele constructies zijn niet welkom tijdens de drie dolle nachten.
Denk eraan: feesten kan ook leuk zijn zonder drank! Je weet de volgende dag alles nog, je hebt geen kater en er zijn ook geen gênante foto’s van jou te vinden op sociale media. Tijdens carnaval mag je trouwens sterke drank (jenever, alcopops, vodka, whisky, gin…) niet openbaar bezitten of verbruiken. Heb je toch een glaasje te veel op? Kruip dan niet zelf achter het stuur, maar neem de gratis nachtbussen van De Lijn. Voor meer info over de dienstregeling zie www.delijn.be/hallecarnaval.
Vandalisme, wildplassen en vuurwerk worden streng beboet! Gebruik de publieke toiletten die de stad plaatst en hou de straten proper. Zo blijft het feest voor iedereen fijn!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mrt 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024

archief