HERFELINGEN - Goede Vrijdag-avondviering met het Gregoriaans Koor Schola Sainnensis
Om de avondviering van Goede Vrijdag in de federatie Herne in de Sint-Niklaaskerk in Herfelingen luister bij te zetten deed pastoor Kris Meskens een beroep op het zangkoor ‘Schola Sainnensis’. Zoals zijn naam het laat vermoeden legt dit vocaal gezelschap met bakermat in Sint-Pieters-Leeuw en onder de leiding van Joachim Kelekom zich toe op Gregoriaans gezang.
Het zangkoor koos voor meerdere liederen uit de getijdengebeden van Goede Vrijdag passend bij het lijdensverhaal van Jezus en de kruisiging. Bij de kruisverering brachten de gelovigen knielend bij het kruis bloemen aan terwijl het koor het Impropria ‘Popule meus , quid fecit tibi?‘ zong. Mijn volk, wat heb ik u misdaan, of waarmee heb ik u bedroefd? Antwoord mij ! Ik heb u weggeleid uit Egypte, en toch hebt gij een kruis opgericht voor uw redder.
Die tekst is een aangrijpende dialoog tussen Christus en het gelovige volk en greep ook meerdere aanwezige diep aan. Vooral toen het koor meerdere malen op een bijzonder wijze de Griekse en Latijnse teksten zong Hagios o Theos, Sanctus Deus …. Heilige God ontferm U over ons.
Het werd een mooie plechtigheid, zonder orgelmuziek, zonder klokken, sober en stil. Pastoor Meskens dankte de Schola voor de wijze waarop deze viering klank kreeg.
Centrum Gregoriaans
Joachim Kelecom is voormalig docent aan het Centrum Gregoriaans te Drongen en nu nog orgellist van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk aan de Rink in Sint-Pieters-Leeuw. Hugo Casaer, eerder burgemeester van Beersel en thans dekenassistent voor het dekenaat Lennik, stuurt als coördinator het koor mee aan.
‘Schola Sainnensis’ of ‘Gregoriaans in de Zennevallei’ is een kleinschalig koorinitiatief. Schola is latijn voor school en Sainnensis slaat terug op Sainna, het latijn voor de Zenne. Onder de leden van het goed tienkoppig koor zijn verschillende zowel vrouwelijke als mannelijke studenten of oud-studenten, docenten of bestuursleden van dat Centrum Gregoriaans.
Hugo Casaer: “Gregoriaans: het lijkt voor velen uit de tijd, men lijkt het ook steeds minder vaak te horen en toch is het Gregoriaans springlevend. De Gregoriaanse muziek is de muziek die eigen is aan de Romeinse liturgie in de Katholieke Kerk. De term Gregoriaans (carmen gregorium) wordt al sinds de 9e eeuw gebruikt. Het is een verwijzing naar paus Gregorius I (590-604) die een grote invloed heeft gehad op het verzamelen en ordenen van de toen reeds bestaande muziek in de kerkelijke liturgie. Deze vocale muziek werd al vanaf het begin zowel door mannen- (monniken) als vrouwenkoren (nonnen) gezongen. In monnikenkoren waren dikwijls jonge jongens aanwezig (pueri oblati), zodat we al vroeg de pure eenstemmigheid doorbroken zien door het zingen in octaven”.
Opluisteren van misvieringen
‘Schola Sainnensis wil geen parochiekoor zijn en wil ook niet in concurrentie met bestaande kerkkoren treden’, stelt Hugo Casaer de zaken duidelijk. “Voor het verzorgen van een Gregoriaanse viering in een van de kerken van de federaties van de parochies in de Zennevallei en in het Pajottenland staan wij evenwel steeds ter beschikking”.
Meer info over ‘Schola Sainnensis’ op http://www.gregoriaans-zennevallei.org