Hulpdiensten staan paraat voor een veilig Carnaval HALLE 2023

C21
Halle_carnaval
 

Hulpdiensten staan paraat voor een veilig Carnaval HALLE 2023

Halle_car_veiligheidscentrum_
 
Scherm__afbeelding_2023-03-10_om_13
 

-Het is opnieuw zover: op zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 maart vieren we Carnaval Halle! Het feest lokt elk jaar tienduizenden bezoekers. De stad Halle doet er samen met organisator Halattraction en de hulpdiensten alles aan om het evenement veilig te laten verlopen. Dag en nacht worden extra mensen en middelen ingezet. Er zijn ook specifieke regels ingevoerd zodat iedereen veilig kan feesten. Een overzicht.
Maatregelen in de feestzone
De veiligheid van de feestvierders is natuurlijk een prioriteit. Daarom gelden er specifieke regels tijdens Carnaval Halle:
Glas is verboden op het openbaar domein in de feestzone (zie plan in bijlage). Elk voorwerp dat als wapen, steek-of slagvoorwerp gebruikt wordt is trouwens verboden in de feestzone.
Sterke drank is verboden op het openbaar domein in de feestzone. De politie voert dit jaar extra controles uit. Horeca-uitbaters die sterke drank schenken doen dat enkel in hun zaak en moeten er op toe zien dat klanten die dranken binnen consumeren.
Sinds enkele maanden wordt de openbare straatverlichting ‘s nachts gedoofd vanaf zondag tot donderdag. Tijdens Carnaval Halle blijft de verlichting op zondagnacht en maandagnacht wel branden in de veiligheidszone (zie plan in bijlage). Daarvoor zijn afspraken gemaakt met netbeheerder Fluvius. Op zaterdagnacht blijft de straatverlichting, zoals altijd, branden.
Laat praalwagens over aan de pro's. Winkelwagentjes, omgebouwde boodschappentrolleys, versierde bolderkarren, gepimpte rollators en andere mobiele constructies zijn niet toegelaten in de feestzone. Ze belemmeren een vlotte doorgang van de diensten.
Verkleed je niet als hulpverlener. Je mag je wel verkleden als agent of brandweerman maar dat kostuum mag geen waarheidsgetrouwe versie van het uniform zijn dat de veiligheidsdiensten dragen. Zo voorkomen we misbruik en vermijden we verwarring.
Veiligheidsdorp
Het veiligheidsdorp is tijdens carnaval een belangrijke locatie voor de hulpverleners. Het is gevestigd in het Heilig Hart&College. Feestvierders die hulp nodig hebben kunnen er dag en nacht terecht. De ingang bevindt zich op de hoek van de Vuurkruisenstraat en het Handbooghof. Er kunnen tot 20 patiënten tegelijkertijd verzorgd en gemonitord worden. In het veiligheidsdorp volgen politie, brandweer, Rode Kruis en de mensen van het AZ Sint-Maria samen met Halattraction en de stad Halle het evenement op de voet. De hulpdiensten rollen een uitgebreid cameranetwerk met live beelden uit waarmee de feestzone 24u/24u in de gaten wordt gehouden vanuit het veiligheidsdorp.
Inzet van de hulpdiensten
Medewerkers van het Rode Kruis van Halle, het AZ Sint-Maria Halle, de politiezone Zennevallei,  de brandweerzone Vlaams-Brabant West, Halattraction en de Stad Halle staan de klok rond paraat om feestvierders in nood te helpen terwijl de ‘gewone’ dienstverlening gegarandeerd blijft
Het Rode Kruis van Halle zet meer dan 100 vrijwilligers in die samen 234 shiften voor hun rekening nemen. Verschillende ploegen zijn op het terrein aanwezig vanaf zaterdagochtend 9u30 tot dinsdagochtend 8u. Twee ziekenwagens van het Rode Kruis staan permanent klaar om dringende medische hulp te bieden. Op de drukste momenten staan 5 ziekenwagens klaar en zijn er 7 extra interventieploegen te voet op pad. Dat is tijdens de eerste feestnacht het geval en ook tijdens de stoet op zondagnamiddag. De hulpverleners verzorgen doorlopend feestvierders in het veiligheidsdorp in het Heilig Hart&College. Wie extra zorgen of onderzoeken nodig heeft kan overgebracht worden naar het AZ Sint-Maria.
Het AZ Sint-Maria zet elke carnavalsnacht 10 extra personeelsleden in. Onder andere extra spoedartsen, verpleegkundigen en veiligheidspersoneel staan paraat naast de wachtdoende specialisten. In het veiligheidsdorp in het centrum zal op de drukste momenten een spoedarts standby staan. Bij levensbedreigende situaties rukt de MUG van het AZ Sint-Maria uit. Wie kleinere verwondingen opliep zal in het veiligheidsdorp de nodige zorgen krijgen.
De politiezone Zennevallei zet tijdens carnaval 250 medewerkers in. De zone krijgt hulp van collega’s uit andere korpsen. Ploegen van de federale politie draaien mee. Zo patrouilleren ook ruiters. De politie controleert op het verbod op sterke drank, druggebruik en het bezit van gevaarlijke voorwerpen. Foutparkeerders worden ook beboet. Bij ernstige incidenten zal een snel reactieteam meteen uitrukken waar nodig. De politiepost Halle is tijdens carnaval 24u/24u open. De politie houdt tijdens carnaval de stationsbuurt, waar veel bezoekers aankomen en vertrekken, extra in de gaten.
De brandweerzone Vlaams-Brabant West breidt tijdens Carnaval Halle de wacht uit tot 14 mensen die onmiddellijk voor allerlei interventies uitrukken. Een duikteam staat 3 dagen paraat om op het Kanaal naar Charleroi in te grijpen als dat nodig is. Tijdens de Carnavalstoet op zondag en het vuurwerk op maandagavond is het duikteam zelfs preventief op het kanaal aanwezig. De brandveiligheid is heel belangrijk en controleert de brandweerzone de eetkramen op de kermis en de praalwagens die op zondag in de Carnavalstoet rijden.
Al die hulpverleners hoeven gelukkig geen honger te lijden. 6 vrijwilligers bereiden 3 dagen lang warme en koude maaltijden in een keuken in het veiligheidsdorp.
Enkele tips voor de feestneuzen om het veilig te houden
De lente staat voor de deur en toch kan het nog er koud zijn. Zeker ’s nachts nemen de temperaturen vaak een duik en dus roepen we iedereen om zich warm te kleden. Trek verschillende lagen kledij onder je kostuum aan. Die houden je warmer dan één warme trui of jas.
Let ook op met alcohol en in het bijzonder sterke drank. Zeker bij koudere temperaturen daalt de lichaamstemperatuur erg snel wanneer je alcohol drinkt. Je kan er zelfs onderkoeld door geraken.
Zorg goed voor elkaar. Laat niemand achter. ‘Samen uit, samen thuis’ is de beste slogan tijdens carnaval. Veel feestvierders komen in de problemen wanneer ze alleen naar huis wandelen bij koude temperaturen. Buiten de feestzone krijgen carnavalisten die te diep in het glas keken dan al eens de spreekwoordelijke klop van de hamer. Daarom spreek  je best af om samen naar huis te gaan. En zie je iemand in nood? Niet aarzelen. Bel 112.
COVID beheerst ons leven niet meer. Toch vragen we waakzaamheid. Wie zich grieperig voelt of COVID-symptomen heeft vragen we om thuis te blijven. Zo voorkom je dat virussen zich verspreiden onder de carnavalisten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 24 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024

archief