Carnaval HALLE vanuit veiligheidsdorp

C21
Halle_carnaval
 

Carnaval HALLE vanuit veiligheidsdorp

Img_7405
 

Het veiligheidsdorp in het Heilig Hart&College is tijdens Carnaval Halle een belangrijke locatie voor de hulpverleners. Ze volgen van hier uit de situatie in de feestzone op de voet.
Sinds enkele jaren werken de hulpdiensten nog nauwer samen vanuit een veiligheidsdorp. Dat is ingericht in de lokalen van het Heilig Hart&College. Vertegenwoordigers van het Rode Kruis van Halle, het AZ Sint-Maria Halle, de politiezone Zennevallei, de brandweerzone Vlaams-Brabant West, Halattraction en de Stad Halle volgen op de drukste momenten het verloop van carnaval. Bij ernstige incidenten kan er meteen overlegd worden en kan elk afzonderlijk de ploegen op het terrein de laatste informatie meedelen.
Politie waakt de klok rond
De politiezone Zennevallei is voortdurend aanwezig in het veiligheidsdorp. Camera’s brengen de Grote Markt, het Possozplein en de Beestenmarkt de klok rond in beeld. Dit jaar hangt er voor het eerst ook een camera ter hoogte van het stadspark. Ook het Stationsplein wordt in beeld gebracht. Politiemensen bekijken die beelden in het veiligheidsdorp. Wanneer ze iets opmerken, kunnen ze meteen de collega’s op het terrein waarschuwen. Omgekeerd kunnen ze verdachte of vermiste personen mee zoeken op de beelden die live binnen lopen.
GPS-trackers maken hulpverleners zichtbaar
Niet enkel camerabeelden helpen om het feestgedruis in de binnenstad te volgen. Politieploegen, interventieploegen van het Rode Kruis en leden van Halattraction op het terrein dragen GPS-trackers. Ze zijn in het veiligheidsdorp steeds zichtbaar als stippen op een kaart en kunnen tot op een meter van elkaar geloodst worden als dat nodig is. Op die manier kan men bijvoorbeeld perfect zien waar het begin en het einde van een stoet zich bevindt.
Rode Kruis staat in voor dringende hulpverlening
De hulpverleners van het Rode Kruis patrouilleren trouwens niet alleen in en rond de feestpleinen. Als het kouder wordt, zoeken ze actief naar moe gefeeste carnavalisten. Bushokjes, parkings en alles wat uitnodigt om uit te rusten, wordt dan uitgekamd. De hulpverleners van het Rode Kruis staan tijdens de carnavalsdrukte ook in voor de dringende hulpverlening voor de inwoners van de binnenstad, aangezien ziekenwagens dan niet vlot door de feestzone kunnen rijden.
Extra hulp in medisch dorp
De carnavalisten kunnen altijd terecht in het medisch dorp via de poort op de hoek van de Vuurkruisenstraat en het Handbooghof. Er kunnen 20 feestvierders tegelijk verzorgd worden. De spoedarts van het AZ Sint Maria en een spoedverpleegkundige in opleiding ondersteunen op de drukste momenten de vrijwilligers van het Rode Kruis-Halle. Dankzij een nieuwe samenwerking staan ook een verpleegkundige van het Erasmusziekenhuis en verschillende verpleegkundigen in opleiding van Erasmushogeschool Brussel paraat in het medisch dorp. Door feestvierders in het dorp te verzorgen moeten er ook minder carnavalisten overgebracht worden naar het ziekenhuis en is er ook minder druk op de dienst Spoedgevallen. 
Brandweerzone waakt tijdens vuurwerk
Ook brandweerzone Vlaams-Brabant West staat paraat. Op verschillende tijdstippen heeft de brandweerzone ploegen op het terrein. Zo staat er onder andere in de feestzone tijdens de stoet en tijdens het vuurwerk een duikersteam paraat.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief