HALLE beleeft regenachtige feestnacht zonder grote incidenten

C21
Halle_carnaval
 

HALLE beleeft regenachtige feestnacht zonder grote incidenten

Scherm__afbeelding_2024-03-11_om_08
 

 Maandag 11 maart 2024 – 7 uur

De Halse carnavalisten maakten er zondagnacht een tweede fijne feestnacht van. De feestvierders schuilden wat sneller maar op de Grote Markt ging het feest door tot 6u. Na een gerichte actie van de politie werd één café op bevel van de burgemeester gesloten.

Zondagavond trakteerden de Halse carnavalsgroepen het publiek op prachtige shows tijdens de Lichtstoet. Na hun doortocht op de Grote Markt ging Halle een tweede dolle feestnacht in. Dit keer moesten de carnavalisten regenweer trotseren. Maar dat bleek voor veel feestvierders geen probleem. Net voor 6 uur beleefden een paar honderd doorzetters een fijn einde van de tweede feestnacht . De andere feestpleinen liepen omstreeks 5 uur leeg.

35 mensen verzorgd in hulppost

In het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria werden 15 feestvierders verzorgd. Sommigen hadden te veel gedronken, anderen liepen lichte verwondingen op. Eén van hen werd vanuit de hulppost overgebracht. Behalve die patiënt werden nog 35 andere mensen verder geholpen in de medische hulppost.

Café gesloten

Vooraf kondigde de politie aan dat er tegen de verkoop en het gebruik van drugs streng opgetreden zou worden. Na een gerichte actie werd een café op de Grote Markt gesloten op bevel van de burgemeester omdat er een vermoeden van druggebruik was. Buiten deze actie werden nog 6 personen bestuurlijk aangehouden. De meesten hadden te veel gedronken en zorgden voor overlast.

Klaar voor Krottenmaandag

Vandaag is het Krottenmaandag en feest Halle nog een laatste dag en nacht. De Krottenmaandagstoet gaat uit om 18u44. Om 20u44 is er de Krottenworp op de Grote Markt. Met de prijsuitreiking aan de carnavalsgroepen om 21u33 en een monstervuurwerk om 22u22 hebben de carnavalisten nog heel wat om naar uit te kijken. Na de verbranding van carnaval om 23u11 duikt Halle in zijn laatste dolle nacht. Er wordt opnieuw regen voorspeld. We raden de feestvierders dan ook aan om een regenjas mee te nemen.

 Stem mee voor de Publieksprijs Carnaval 2024

In deze poll gaan we niet op zoek naar de grootste of kleurrijkste carnavalsgroep. Wel willen we achterhalen welke carnavals- of vriendengroep de fijnste indruk heeft achtergelaten bij het grote publiek. Stemmen tot maandag 20u44 (krottenworp) via Onze Stad App Halle.

Toespraak Marc Snoeck tijdens de pronkzitting 

Beste Prins Joery en Prinses Natasja en jullie gevolg,

Beste Seniorenprins Jef en Seniorenprinses Patricia,

Beste Miniprins Thorin en Miniprinses Amélie,


Geachte President André en bestuursleden van Halattraction,

Geachte voorzitter en leden van de Orde van Tastendeuvel,

Geachte voorzitster en leden van de Orde van de Prinsessen,

Geachte eregenodigden en buitenstedelijke delegaties,

Beste carnavalisten,


Vooreerst hartelijk dank om ons – uw nederige dienaren -  uit te nodigen in uw prachtige ambtswoning.  Het is hier misschien wel wat klein, maar de Grote Markt was gisteren bij de start van de feestelijkheden ook bijna te klein.  Zoveel volk, wat was me da !  In ieder geval, we zijn gisteren goed gestart en ge voelt aan dat iedereen er duidelijk zin in heeft. 

Beste Prins Joery en Prinses Natasja, Beste voorzitter André, zoals ge ziet zijn we opnieuw present en ditmaal in vol ornaat.  Ik denk dat we met meer zijn dan vorige jaren en mogelijks zitten de komende verkiezingen daar voor iets tussen.  Dit laat ik echter volledig aan jullie over om dit te beoordelen.  Maar weet carnavalisten en knoop het goed in jullie oren, het stadsbestuur heeft een hart voor carnaval.  Carnaval behoort immers tot het DNA van onze stad.  En zoals ik ook reeds gezegd heb op de persconferentie van Halattraction : “er is geen carnaval zonder kermis en er is geen kermis zonder carnaval.  Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.   Dit was gisteren zo, dat is vandaag zo en dat zal morgen ook zo zijn”.  Ik ben daar zeer duidelijk in, read my lips : noch de carnaval, noch de kermis zullen verdwijnen uit onze stad.  In overleg met Halattraction en in alle transparantie worden de plannen hiervoor samen uitgetekend.

Beste carnavalisten, de pronkzitting dient voor te pronken en niet voor te discuteren.  Maar dit moest toch even van mijn hart.   Vandaag treden we kleurrijker aan dan ooit te voren.  Dit kan moeilijk anders want dit jaar hebben we gekozen voor het rijke kleurenpalet van de Halse kunstschilder Louis Thevenet of zoals vele mensen hem noemen, de Halse Van Gogh.

Hij was een graag gezien inwoner van onze stad, een volksmens die een tijdje gewoond heeft op Sollenbeemd, hier vlakbij.  Enkele weken geleden is het Thevenet-jaar officieel van start gegaan met – zoals de prins en de prinses het gisteren zeer goed verwoord hebben – met een eigen bier, een eigen kaas en speciaal gemaakte saucissen.  Een tachtigtal winkels doen mee en stellen hun uitstalraam ter beschikking om reclame te maken voor deze Halse kunstenaar. De schilderijen met Halse interieurs, maar ook van de Halse staminees creëren een prachtig en uniek beeld van het vroegere leven in onze stad.  Vandaag wil het stadsbestuur dan ook de kleurrijke ambassadeurs zijn van deze periode en willen we van de Grote Markt even het Montmartre van Halle maken. 

Dankzij radio Victoria en Gruute Met TV hebben we reeds een glimp kunnen opvangen van de thema’s, de chars en de kostumekes die we deze namiddag in de stoet te aanschouwen krijgen.  Net zoals we de kwaliteiten van de kunstschilder Thevenet onder de aandacht brengen, beseffen we maar al te goed wat een uitstekende en creatieve mensen aan de slag zijn in de hangars en in de stikateliers.  Maandenlang wordt er gechard, geschilderd, gestikt en genaaid.  Praktisch alle vrije momenten gaan op, om vandaag in de stoet, maar zeker ook vanavond tijdens de lichtstoet het beste van zichzelf te geven.  In naam van het ganse stadsbestuur, een dikke dank-u-wel voor jullie inzet.  Hiermee zetten de carnavalisten onze stad op de kaart en zorgen voor het grootste volksfeest dat er in de wijde omtrek is.  Wij zijn daar bijzonder trots op.

Voorzitter André, de kop is er af.  De feesttrein is gisteren vertrokken.  Jij bent nu de machinist van de locomotief die Halattraction is en je doet dit met veel overtuiging en met grote toewijding.  In naam van het stadsbestuur wil ik u persoonlijk danken om de fakkel op een uitstekende wijze overgenomen te hebben maar tegelijkertijd wil ik ook het ganse bestuur en alle medewerkers van Halattraction feliciteren voor jullie schitterend organisatietalent.  Een dikke chapeau !
Beste vriend Jos, gedurende 23 jaar was jij de bezieler en het boegbeeld van Halattraction en de hervormer van carnaval Halle.  We zijn u oneindig dankbaar voor die jarenlange prima samenwerking met onze stad en voor de vriendschapsbanden die je gesmeed hebt tussen de carnavalgroepen onderling.  Een oprechte dank-u-wel hiervoor.

Beste prins Joery en prinses Natacha, uw dienaren buigen nederig het hoofd.  Jullie hebben 100 % gelijk en hebben het stadsbestuur overtuigd met jullie oprecht pleidooi van gisteren.  Een straatnaam of plein, een grafitiwall, een blijvende en herkenbare verwijzing naar het grootste feest van onze stad ontbreekt.  We gaan dit rechtzetten en we gaan hier werk van maken.  We hebben reeds een eerste stap in die richting gezet, want het prachtige beeld dat Prins Nico gemaakt heeft van de wisselbeker staat op dit ogenblik opgesteld in het stadhuis.  Het beeld zal naderhand een vaste plaats krijgen in onze foyer.  Dit hebben we zo overeengekomen met Den Belleman.  Ook een erkenning van de legendarische eerste prins Roland Lauwers behoort zeker tot de mogelijkheden.  Ik beloof het jullie, we nemen dit zeker mee.

Tot slot wil ik terugkomen op de essentie van carnaval en dat is verbinding en vriendschap.  En dit beste carnavalisten dragen we met zijn allen hoog in het vaandel.  En ter afsluiting nog een klein toemaatje.  In het verlengde van het magnifieke carnavalslied “Fier op mijn stad” en in het kader van onze kunstzinnige keuze dit jaar met ons thevenetkostumeke; dacht ik het is misschien de moment om een klein poëzieke hier in het Hals te debiteren.  Dus, alvorens we met ons allen aan het zingen zetten, want we hebben natuurlijk ook nog een lied, breng ik  een kleine declamatie van een prachtig gedicht van Hervé Ravi.  Ik goan m’n best doen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief