BEERSEL - Nieuwe kindergemeenteraad
In de nieuwe raadzaal van het gemeentehuis Rondenbos in Alsemberg werd de nieuwe kindergemeenteraad geïnstalleerd.
Over de verschillende netten ( gemeentelijk-, vrij – en gemeenschapsonderwijs) heen werden in de 9 basisscholen van Beersel verkiezingen gehouden. Net zoals vorig jaar kregen alle scholen drie plaatsen om in te vullen. Vroeger gebeurde het anders. Toen stond het aantal plaatsen steeds in verhouding met het leerlingenaantal. Echte verkiezingen in de verschillende scholen zorgden voor een eerlijke invulling van die 3 zetels.
Tijdens de installatievergadering legden de kinderen in aanwezigheid van de (grote) burgemeester Hugo Casaer en schepen Hugo Vandaele (die de kindergemeenteraad binnen zijn takenpakket heeft) hun eed af als kindergemeenteraadslid. Die nieuwe kinderraadsleden kozen dan per school één kinderschepen. Uit alle kinderschepen werd nadien de nieuwe kinderburgemeester gekozen. De geïnteresseerde kinderen konden zichzelf kort en bondig voorstellen en de anderen vertellen waarom hij of zij kinderschepen of kinderburgemeester wilden worden.
De nieuwe kinderburgemeester werd Elisa Van Vreckem(GBS Lot). Werden tot schepen verkozen: Tine Renders, Danaë Vqander Goten, Remko Dehertogh, De Cort Marie, Ryan Cappellen, Igli Gjoni, Io Nieuwejaers en Bryce Bettens. Zetelen in de kindergemeenteraad als gemeenteraadslid: Nikitia Meevis, Conrad Kummeler, Claire Beeckman, Camille Smeyers, Tiffany Pitteurs, Loan Verbanck, Robbe Blykers, Yani Debrael, Ruben Meys, Coseme Wauthy, Ward Baekeland, Emilie Testaert, Lena De Hondt, Catherine Ina, Liam Hamelryck, Dauphin Luyckx, Manon Verbrugghe, Alejandro Matila Lqancho.
Het kindercollege komt ongeveer één keer per anderhalve maand samen. De kindergemeenteraad komt een drietal keer per jaar samen.
De kindergemeenteraad van Beersel is niet politiek getint. Politieke thema’s komen dan ook niet aan bod. Toch leren we kinderen hoe een democratie werkt en hoe verkiezingen verlopen. Het is altijd een stuk leuker om campagne te voeren of verkiezingen te organiseren waarmee daarna daadwerkelijk iets gedaan wordt.
Vorig werkjaar werd het vredesthema nogal sterk benadrukt. Zo werkte de KGR mee aan de aanplant en inhuldiging van het vredesbos in Huizingen, aan de 11 novemberviering en bood ze alle Beerselse vijfdeklassers een uitstap naar het Fort van Breendonk aan.
Hoe het dit jaar zal verlopen is nog een raadsel. De nieuwe kindergemeenteraad vertrekt immers altijd van een wit blad. Samen overleggen de kinderraadsleden, kinderschepenen en kinderburgemeester hoe ze dat jaar het leven van kinderen die in Beersel wonen en / of er school lopen zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Natuurlijk doen ze dat niet vanuit hun naam maar wel vanuit de schoolbevolking die ze vertegenwoordigen. Vaak brengen ze thema’s mee die in de leerlingenraad van hun school aan bod komen.
In het verleden werden aan het begin van het schooljaar sportdagen georganiseerd voor alle kinderen, er stond een quiz op het programma, er werd een eigen idoolverkiezing gehouden… Daarnaast is er in het verleden ook overleg geweest met de politiecommissaris om rond verkeersveiligheid te praten, werden (grote) schepenen en de grote burgemeester uitgenodigd om eens te vertellen over hun taken binnen de gemeente. De KGR werkte ook met andere gemeentelijke diensten samen. De sportdienst, de jeugddienst en de milieudienst om er maar drie te noemen…In het voorjaar staat ook al een bezoek aan het kasteel van Beersel met z’n nieuwe bezoekerscentrum gepland.