Cattalasite in HUIZINGEN krijgt nieuwe bestemming

C21

Cattalasite in HUIZINGEN krijgt nieuwe bestemming

Huizingen_cattala_site_
De site van de oude papierfabriek krijgt een nieuwe bestemming. - Repro Felix Merckx
 
Dsc_4367
Dsc_4365
Dsc_4350
Het uitzicht van een groot gedeelte van deze gebouwen wordt bewaard. - Foto's Marc Sluys
 
Dsc_4362
Dsc_4358
Dsc_4361
 
Dsc_4353
Dsc_4347
 

De POM Vlaams-Brabant en de gemeente Beersel zullen overgaan tot de herontwikkeling van de verlaten bedrijfssite van de voormalige papierfabrieken aan de Demeurslaan te Huizingen. De eerste bouwkavels en cultuurhistorische gebouwen zullen begin 2013 beschikbaar zijn. Deze site moet na realisatie tewerkstelling bieden voor ongeveer 350 mensen.

In opdracht van de POM werd een masterplan uitgewerkt voor deze site van 7,2 ha. Dit masterplan legt de krachtlijnen vast van de omvorming van deze verloederde industriële locatie tot een moderne, polyvalente bedrijvenzone.

Deze transformatie heeft de ambitie om een nieuwe economische dynamiek op gang brengen in een deel van de zuidelijke Zennevallei dat behoefte heeft aan vernieuwing en verbreding.

Bij de herontwikkeling zal duidelijk ingespeeld worden op de industriële historiek van de papiersite. Aanstaande woensdag wordt de buurt uitgenodigd voor een infovergadering.

Bij de herontwikkeling van de papiersite Huizingen zal rekening gehouden worden met de historiek van het gebied die teruggaat tot de feodale periode,. Toen was ‘Neerdorp’ zoals de papiersite destijds heette, eén mottecomplex met een houten burcht en een slotgracht. De vijvers van de motte werden gevoed door de Molenbeek; ernaast lag een watermolen, die eerst als graanmolen functioneerde en in de l6de eeuw werd omgevormd tot papiermolen. Gedurende 450 jaar werd er onafgebroken papier geproduceerd tot de stopzetting van de activiteiten in 2003. De site is dus een getuige van de geïndustrialiseerde papierproductie in de Zennevallei.

Door een aantal kenmerkende gebouwen uit deze periode te behouden willen het gemeentebestuur en de POM dit historisch baken integreren in de nieuwe bedrijfsgerichte invulling van de site.

Complexiteit

Om van de papiersite een functionele bedrijfslocatie te maken moet met verschillende complexe randvoorwaarden omgegaan worden.

Een groot deel van de gebouwen zal worden gesloopt, maar vanuit historisch oogpunt zullen zoals gezegd, een aantal representatieve gebouwen behouden blijven. Sommige van deze gebouwen kunnen door hun specifiek karakter echter geen economische functie meer krijgen (toren, schouw, ketelhuis).

Bij de te behouden gebouwen moet rekening gehouden worden met selectieve en voorzichtige verwijdering van asbest. Voor deze historische gebouwen moet een marktconforme bestemming worden gezocht waarbij het geheel op een financieel haalbare manier kan geëxploiteerd worden.

Op het vlak van duurzaam waterbeheer moeten een reeks maatregelen worden genomen omdat de site gedeeltelijk in watergevoelig gebied is gelegen. In het kader van het provinciale beleid inzake waterbeheersing zal de Molenbeek, die de site nu ondergronds doorkruist, terug in open bedding worden aangelegd, wat zowel de waterberging als de visuele attractiviteit van de site zal ten goede komen.

Daarnaast wordt het op termijn mogelijk om het provinciaal beleid inzake vismigratie ook op Molenbeek te implementeren. Bij de werken aan de Molenbeek zullen technische ingrepen worden uitgevoerd die de vismigratie in de toekomst moeten veilig stellen.

Bodemonderzoek op de papiersite geeft aan dat er geen onoverkomelijke bodemverontreiniging bestaat, waardoor een herontwikkeling van de industriële site onmogelijk zou zijn. Bodemonderzoeken zijn evenwel altijd partiële indicatoren die bij de uitvoering van de infrastructuurwerken op hun exactheid zullen getest worden. Met deze risico’s op een beheersbare manier omgaan is een wezenlijk onderdeel van de know-how die de POM in te brengen heeft bij dit type van brownfieldprojecten.

Masterplan

Studiebureau’s Arcadis en HUB hebben in opdracht van de POM een masterplan uitgewerkt dat de contouren voor de nieuwe ontwikkelingen vastlegt. De site zal ingedeeld worden in twee subzones met een duidelijke ruimtelijke samenhang: enerzijds een KMO-zone met bouwrijpe terreinen; anderzijds een erfgoedcluster met de te renoveren gebouwen.

De KMO-zone biedt één bebouwbare oppervlakte van 25 tot 30 000 m2 afhankelijk van de kavelgrootte die bij de vermarkting zal gehanteerd worden. Voortgaande op ervaringen met soortgelijke bedrijvenzones raamt de POM de nieuwe tewerkstelling op deze zone op 120 eenheden.

De erfgoedcluster bestaat uit 6 te herbestemmen gebouwen met een huidige totale vloeroppervlakte van 6 700 m2. Bij een herontwikkeling in de richting van kantoorachtige bedrijvigheden zijn 200 nieuwe arbeidsplaatsen op termijn haalbaar.

Het parkgebied van de historische motte zal samen met het bedrijfsgedeelte worden geherwaardeerd zodat het zowel voor de werknemers van de papiersite als voor de aanpalende bewoners en het publiek een meerwaarde levert. Met de Vlaamse Landmaatschappij is de basis gelegd om de groene herinrichting van de motte te laten kaderen in het landinrichtings- en natuurontwikkelingsproject van “het Land van Teirlinck” dat zich o.m. een duurzame herwaardering van de Molenbeekvallei tot doel stelt.

Timing

De sloop van de waardeloze gebouwen zal in 2011 uitgevoerd worden. Het gewenste planologisch kader zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2011 juridisch definitief vastliggen (een initiatief van de gemeente Beersel). De technische dossiers (vergunningen, subsidies) worden door de POM in 2010 verder afgewerkt

De aanleg van de nieuwe terreininfrastructuur (wegenis, parkings, wadi’s en wachtbekkens) is gepland voor 2012.

De ontsluiting van de KMO-zone zal gebeuren via de G.Gezellestraat. Daarvoor heeft de POM afspraken gemaakt met het bedrijf Siemens om een deel van de private wegenis van het bedrijf om te vormen tot openbare weg ten dienste van de nieuwe bedrijvenzone. Op die manier wordt er niet tè kwistig met nieuwe ontsluitingsinfrastructuur omgesprongen voor het gemotoriseerd verkeer. Ook een nieuw wandel- en fietstracé wordt onderzocht met een directe verbinding tussen de spoorwegstations Lot en Huizingen.

De erfgoedcluster zal bereikbaar zijn via de Demeurslaan.

De eerste bouwkavels en cultuurhistorische gebouwen zullen begin 2013 beschikbaar zijn en op de markt kunnen gebracht worden. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jun 2010
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 08 nov 2024

archief