Gemeentebestuur BEERSEL verwerpt motie tegen het Brusselse uitbreidingsplan
Voor de gemeenteraad van 28 september diende de Beerselse Vlaams Belang-fractie een motie in betreffende het eerste deelakkoord B-H-V. Op aangeven van burgemeester Casaer werd de motie als onontvankelijk verklaard, gezien deze niet van gemeentelijk belang zou zijn. Dat de gemeenteraden van Meise, Affligem, Dilbeek, Lennik, Opwijk en Overijse deze wel goedkeurden toont aan dat dit alles behalve het geval is. Opvallend feit was dat ook N-VA de ontvankelijkheid verwierp. De uitlatingen van de afgelopen weken en de zware uithalen in de media tegen het akkoord werden abrupt vergeten. In onderstaande vindt U de tussenkomst die we als gevolg van deze 'onontvankelijkheid' niet mochten brengen.
Tussenkomst 28 september 2011
Op woensdag 14 september sloten de onderhandelende partijen voor een nieuwe regering een eerste deelakkoord, met name over de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde. Naast het gegeven dat de faciliteitengemeenten geannexeerd worden in een Brusselse kieskring en de Vlamingen uit Brussel en De Zes de facto monddood worden gemaakt, dient zich een nieuw institutioneel gedrocht aan met zware repercussies voor Vlaams-Brabant, en dus ook voor Beersel: namelijk De Brusselse Metropolitane Gemeenschap, die alle gemeenten van de oude provincie Brabant omvat.
Brussel krijgt hierdoor ook inspraak in Beersel op vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit en tewerkstelling. Op termijn kan hier ook onderwijs en cultuur bijkomen. Iets wat overigens bevestigd wordt door de professoren Staatsrecht Hugues Dumont en Hendrik Vuye, door Brussels Minister-President Picqué, door professor politieke wetenschappen Bart Maddens en door MR-voorzitter Charles Michel.
Die laatste zei hierover het volgende: « Brussel wordt uitgebreid door de oprichting van een Metropolitane Gemeenschap die alle gemeenten van het grote Brabant omvat. Brussel zal eindelijk kunnen uitdeinen over het geheel van zijn natuurlijk geografisch gebied.”, dixit Charles Michel.
Daarenboven worden de Franstaligen door het nieuwe coöptatiesysteem in de senaat nog meer aangemoedigd om stemmen te komen ronselen in Vlaams-Brabant. Voordien was dat enkel in Halle-Vilvoorde het geval, nu dus in gans Vlaams-Brabant. Van een splitsing is bijgevolg alles behalve sprake, wel integendeel.
De gemeenteraden van Opwijk, Meise, Overijse, Dilbeek, Affligem en Lennik keurden voorliggende motie in de afgelopen dagen goed. Gezien de uitganspunten van de coördinatienota Vlaams beleid zal dat ook hier het geval zijn.
Wat dit laatste betreft geef ik nog graag een toepasselijke verkiezingsslogan mee uit 2006 van een lid van dit schepencollege (Hugo Vandaele): “Zorg dat uw dorp nooit Brussel wordt”.