Europadag BEERSEL met restauratie en ereburgerschap
De gemeente Beersel vierde een Europadag en overhandigde het ereburgerschap aan Herman Van Rompuy, Minister van Staat. Bovendien startte de gemeente met de tweede fase van de restauratie van het kasteel van Beersel.
De gemeente Beersel telt 88 nationaliteiten onder de inwoners met een totaal van 2092 vreemdelingen, waaronder 254 onder de 12 jaar. Hiervan zijn 1685 van Europese nationaliteit en 407 met een niet-Europese nationaliteit. Allemaal samen zijn we 24350.
Het gemeentebestuur van Beersel, Europese gemeente, wenst in deze moeilijke tijden voor Europa een klankbord te zijn en een steun voor de Europese leiders die met vertrouwen en geduld een signaal van hoop geven. Het is vandaag nodig dat lokale besturen het opnemen voor Europa, haar democratische instellingen en leiders .
Herman Van Rompuy, Minister van Staat, gewezen Eerste Minister en Federaal Parlementsvoorzitter en nu Voorzitter van de Europese Raad, bleef constant voeling houden met de basis van de Europese samenleving en getuigde vaak van een grote innemende belangstelling voor het samenleven in onze gemeente.
Hugo Casaer was blij en fier om namens het gemeentebestuur de oorkonde van ereburger van de gemeente Beersel aan Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese raad, te mogen overhandigen.
Ook de tweede fase van de restauratie van het kasteel ging van start.
Hugo Casaer “Op 29 november 1999 mocht ik samen met de heer Alexander H.J.G.G. Prins de Merode, jonkheer Paul, T, B, de Pessemier ’s Gravendries en graaf Guillebert E, M, G, de Lannoy de erfpachtovereenkomst tussen de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België en de gemeente Beersel ondertekenen.
Onderhandelingen met de diensten van Monumenten en Landschappen, nu Erfgoed, een architectuurwedstrijd en de studies van de studiegroep Restauratie kasteel van Beersel onder leiding van architect Karel Breda, de subsidiëringsbesluiten van de Vlaamse regering en de provincie Vlaams-Brabant lieten ons toe in november 2007 te starten met de restauratiewerken. Vooraf had de gemeente alle slib (18.000 m³) uit de slotgracht verwijderd.
Fase 1
Kostprijs: 1.520.331 euro incl BTW. Subsidies Vlaams Gewest en provincie Vlaams-Brabant 1.066.608 euro.
Fase 2
Vandaag geven we plechtig het startsein voor fase 2 en deze omvat in hoofdzaak de restauratiewerken aan de torens en weermuren, alsook het archeologisch onderzoek van de binnenkoer.
De werken aan de torens betreffen alle dakwerken, het opgaand metselwerk van de buitenschil vanaf het niveau van de vorige fase net iets boven de waterlijn, de topgevels van toren West en toren Zuid boven de gaanderijen en de flankeertorens. Niet inbegrepen zijn de overige geveldelen die aan de binnenkoer grenzen.
De werken aan de weermuren betreffen alle dakwerken en het opgaand metselwerk van de buitenschil vanaf het niveau van de vorige fase, waarvan de herstellingen duidelijk merkbaar zijn.
Het archeologisch onderzoek betreft een grondonderzoek van de volledige oppervlakte van de binnenkoer met grondradar en aanvullend met grondboringen. Een gerichte sondering met putten en sleuven zal dit eerste onderzoekdeel opvolgen.
Kostprijs: 2.117.400 euro incl BTW. Subsidies Vlaams Gewest 1.323.113 euro en provincie Vlaams-Brabant 441.271 euro.
Fase 3