BEERSEL - Inhuldiging herdenkingszuil Kitty Van Nieuwenhuysen, indrukwekkend en emotioneel.

C21

BEERSEL - Inhuldiging herdenkingszuil Kitty Van Nieuwenhuysen, indrukwekkend en emotioneel.

Editiepqjot_lot_1_gr_foto_deville
 
Ediitepajot_lot_herdenking_foto_hugo_deville
Ediitepajot_lot_herdenking_foto_hugo_deville__1_
Editiepajot_lot_2_gr_foto_devillé
 
Editiepqjot_lot_3_gr_foto_deville
 

Uitgerekend één jaar nadat zij in de Beerselse deelgemeente Lot werd doodgeschoten tijdens het uitoefenen van haar dienst op 4 december 2007, kwamen een jaar later heel wat collega’s, hoogwaardigheidsbekleders en Beerselenaren naar de “plaats des onheils” om een herdenkingszuil Kitty Van Nieuwenhuysen mee in te huldigen.

En er was hoog bezoek met Prins Flip, Herman Van Rompuy, voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigerds, premier Yves Leterme, de ministers Patrick Dewael en Jo Vandeurzen, provinciegouverneur Lode De Witte en heel wat volksvertegenwoordigers, burgemeesters en andere plaatselijke mandatarissen. Ook Fernand Koekelberg, comissaris van de Federale politie en Dirk Van Nuffel, voorzitter van de vaste commissie voor de lokale politie, waren op de afspraak. Ook waren een veertigtal politiezones vertegenwoordigd op deze inhuldiging.

Vooraleer de herdenkingszuil werd onthuld door de ouders van Kitty Van Nieuwenhuysen en collega Peter Vanstalle, die tijdens de bewuste nacht ook zwaar werd gewond door de gangsters, werden door heel wat aanwezigen bloemen neergelegd, o.m. door de familie Saccor die toen slachtoffer werd van een home-jacking en voor wie de politie werd opgeroepen. Kinderburgemeester Tobias Meerts overhandigde een bloemenruiker aan de mama van Kitty.

In zijn toespraak dankte korpschef Jozef Koeks de omliggende korpsen van de omliggende zones Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode voor hun gewaardeerde hulp de weken na de feiten. Burgemeester Hugo Casaer wees er op dat tijdens de bewuste nacht iedereen deed wat van hem of haar werd verwacht. Erg emotioneel was de toespraak van vader Johan Van Nieuwenhuysen. Hij verwees naar die laatste dag dat Kitty thuis wegreed, een laatste kus, nog even met haar lichten knipperen…. “Wij hebben ze niet meer terug gezien. Maar ik ben er zeker van, moest ik de kans krijgen en haar vragen wat ze zou doen wanneer ze mocht herbeginnen, zou zij mij volmondig ja zeggen. Ook opperde hij de wens dat de verantwoordelijken voor deze misdaad op een passende wijze zouden worden gestraft…. “Wij kregen alvast levenslang!”……

De vele aanwezigen, genodigden, de gewone mens van Lot en kinderen die witte balonnen oplieten, werden de hele tijd van de viering gegeseld door regen, sneeuw en scherpe wind.

De herdenkingszuil in arduin of “blauwe steen” werd ontworpen door de Beerselse burgemeester Hugo Casaer: “Hij bestaat uit drie delen. Zo prijkt er een foto op van Kitty met haar tweede ster van inspecteur. Er is ook een gedeelte met de vlinder op die symbool staat voor alle slachtoffers van zinloos geweld en ook werd het logo van de geïntegreerde politie gebruikt. De cirkel rond het logo heeft kogelinslagen en symboliseert de beschikbaarheid van de politie de klok rond”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2008
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief