Politiezone Zennevallei: politieverordening gelijkgesteld in de drie zones (HALLE, BEERSEL en LEEUW)
Op 1 januari 2016 fusioneerden de lokale politiezones Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw. Een gevolg van deze fusie was dat de ééngemaakte politiezone plots ook de bevoegdheid kreeg over drie verschillende gemeentelijke politieverordeningen. Om de operationele werking van de politie werkbaar te houden, is uniforme regelgeving aangewezen. Een werkgroep, samengesteld uit ambtenaren van de diverse gemeenten evenals afgevaardigden van de lokale politie, boog zich over deze materie. In de loop van deze week wordt het nieuw ontwerp van de respectievelijke politieverordening ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden.
Een eerste vergelijking van de politieverordeningen toonde aan dat er inhoudelijk reeds veel overeenstemming bestaat. De verschillen situeren zich voornamelijk op het vlak van formulering, indeling, tijdstippen en bepaalde procedures… Bovendien zijn er ook een aantal hoofdstukken die sterk van elkaar verschillen maar waarvoor het niet aangewezen is om deze geheel identiek te maken zoals bijvoorbeeld het reglement op de begraafplaatsen, het reglement betreffende het recyclagepark,…
Om toch tegemoet te komen aan de vraag van politie, werd een eenvormige algemene politieverordening opgesteld, bestaande uit twee grote delen. De gehele tekst werd zo helder en leesbaar mogelijk opgesteld, zonder al te veel ingewikkelde juridische bepalingen.
In het eerste deel komen de hoofdstukken aan bod die door de politie veelvuldig gebruikt worden. Dit eerste deel is nagenoeg identiek voor de drie gemeenten. Allerhande tijdsbepalingen worden gelijkgesteld zoals buitenzetten huisvuil, laden en lossen, gras maaien, … Sommige artikels werden dan weer vereenvoudigd bv. inzake aanplakkingen. Tot slot wordt voorgesteld om gebruik te maken van de mogelijkheid om bepaalde verkeersinbreuken op te nemen (zie verder).
Het tweede deel bevat de thema’s die per gemeente verschillend blijven. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze te actualiseren waar nodig. Het betreft o.m. het reglement op de begraafplaatsen of inzake het recyclagepark, het marktreglement, bepalingen rond nacht- en belwinkels, …
De belangrijkste wijziging betreft het invoeren van de mogelijkheid om bepaalde verkeersinbreuken via de G.A.S. procedure af te handelen met name de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en de overtredingen van de bepalingen betreffende de verkeersborden C3 en F103 (deze laatste uitsluitend indien vastgesteld door automatisch werkende toestellen).
Door deze inbreuken ook via G.A.S. te sanctioneren krijgt het bestuur de kans om het parkeerbeleid consequent te handhaven. Zowel de politiediensten als gemeentelijke ambtenaren die de nodige opleiding hebben gevolgd, kunnen deze inbreuken vaststellen. De sanctionerend ambtenaar verwerkt het dossier en legt desgevallend een boete op. Er werd gekozen om te werken met een externe sanctionerend ambtenaar. Op dit ogenblik is een procedure lopende om Intercommunale Haviland aan te stellen als externe sanctionerende ambtenaar.
STILSTAAN EN PARKEREN
In geval van verkeersinbreuken wordt de hoogte van de administratieve boete vastgelegd in de wet. De overtredingen betreffende stilstaan en parkeren worden onderverdeeld in drie categorieën:
De eerste categorie betreft inbreuken op onder meer de verkeersborden voor parkeer- en stilstandverbod, het beurtelings parkeren of het niet naleven van de verkeersborden die het parkeren toelaten of regelen,… De boete bedraagt in dit geval 55 euro.
De tweede categorie betreft de inbreuken op het hinderlijk en/of gevaarlijk parkeren of stilstaan, onder meer op voetpaden, fietspaden, zebrapaden, … Ook het parkeren op plaatsen voorbehouden voor personen met een beperking valt in deze categorie. De boete bedraagt in dit geval 110 euro.
De laatste categorie betreft de inbreuken op het stilstaan of parkeren op een overweg. In dit geval bedraagt de boete 330 euro.
Naast de inbreuken op het stilstaan en het parkeren, gaat het ook om de inbreuken op de verkeersborden C3 (verboden toegang in beide richtingen) en op de verkeersborden F103 (voetgangerszone), op voorwaarde dat deze inbreuken vastgesteld worden door een automatisch werkend toestel.
De nieuwe politieverordening zou voor de stad Halle en de gemeente Beersel in werking treden op 1 juli 2016 en voor de gemeente Sint-Pieters-Leeuw op 1 oktober