TERNAT in de vorige eeuwen (3) : de kerk aan de Zwaluwput in 1112

TERNAT in de vorige eeuwen (3) : de kerk aan de Zwaluwput in 1112

Image
Hier aan de oude Sempstweg, die het kasteel Kruikenburg met Wambeek verbond ligt het perceel "aan de Zwaluwput"
 
Image
De mensen van Nath, het aanhangsel van Wambeek op geestelijk gebied, mochten niet worden verwaarloosd, zegt bisschop Odo in 1112 http://users.skynet.be/herman.herpelinck/ternat900.htm
 
Image
De Kruisstraat loopt recht naar de plaats waar volgens de overlevering ook de "ker" of misschien gewoon een altaar en kruis stond.
 

In 1112 was er reeds een eerste kerk in Ternat, toen nog Nath genoemd. Dat blijkt uit een oorkonde van bisschop Odo van Kamerijk. In Wambeek was er al eeuwen een “altaar” voor de eredienst. Maar in de oorkonde van 1112 spreekt de bisschop ook over “altare de Wambeccha cum appenditio Nath”.  “Nath, aanhangsel van Wambeek mocht niet worden verwaarloosd", stelde de bisschop.

 

Volgens pastoor Lascabanne, die in 1902 en 1904 zijn geschiedenis van de gemeente en de parochie Ternat, uitgaf, was het “altaar” of de “kerk” – volgens mondelinge overlevering - gelegen aan de Zwaluwput. De kerkfabriek had daar een stuk grond, dat onlangs werd verkocht. Deze grond is gelegen op de plaats waar de oude Sempstweg, die het kasteel Kruikenburg met Wambeek verbond, en de Kruisstraat, die de nederzetting met de oude Romeinse heirbaan verbond, samenkomen. Op de Ferrariskaart van de 18de eeuw zie je dat hier dan enkele huizen en een vierkanthoeve staan.

 

Sempst wordt ook beschouwd als de eerste Ternatse nederzetting, verbonden met de Romeinse heirbaan. Dat de straat Kruisstraat werd genoemd bevestigt dat er op de hoogte van Sempst aan de Zwaluwput een kruis en altaar stond. De plaats wordt nog steeds door de bewoners “de zwolmput” genoemd.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jun 2016
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 11 jul 2019

archief