HALLE - Vlaams-Brabantse boekenhuizen voor ouders met jonge kinderen

C21

HALLE - Vlaams-Brabantse boekenhuizen voor ouders met jonge kinderen

Dsc_6195
 
Dsc_6187
Dsc_6190
Dsc_6185
 

De provincie plaatst in de openbare bibliotheken en consultatiebureau's van Kind en Gezin van Vlaams-Brabant een boekenhuis. Dit boekenhuis biedt een stevige steun aan ouders voor de opvoeding van hun kinderen. Het brengt ook reeds bestaande initiatieven als Boekbaby's en 2-jarigen-projecten van de bibliotheken onder één dak. Hierdoor verlaagt bij ouders de drempel om gebruik te maken van boeken bij de opvoeding van hun kinderen. Deze zullen in 46 bibliotheken en 40-tal consultatiebureaus in Vlaams-Brabant hun stek vinden. De andere boekenhuizen zullen in de wijk-en buurtwerkingen, waar kansarme ouders bereikt worden, geplaatst worden.

"Wie vandaag de dag kinderen een stevige basis voor het leven wil meegeven, kan veel minder terugvallen op oude zekerheden en moet steeds op zoek gaan naar nieuwe antwoorden op steeds weer nieuwe vragen en uitdagingen. Op die zoektocht kunnen ouders en opvoeders gerust wat ondersteuning gebruiken. Dat vindt ook de provincie Vlaams-Brabant. Daarom blazen we het opvoedingsondersteunende project “Waarom? Daarom! Opvoeding een uitdaging” leven in. Binnen dit project doen we beroep op twee betrouwbare bakens in onze samenleving, de openbare bibliotheken en de consultatiebureau’s van Kind en Gezin. Samen kunnen zij binnen dit project hun informerende rol rond opvoeding nog sterker opnemen zodat meer ouders, grootouders of opvoeders vlotter de weg vinden naar goede informatie die hen helpt kinderen op te voeden tot de gelukkige en zelfzekere volwassenen van morgen. Voortaan delen consultatiebureau’s en bibliotheken een geweldig buitenverblijf waar kinderen en ouders/opvoeders hun gading kunnen vinden; het Boekenhuis" zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn.

Vanuit het bestaande project 'Boekbaby’s' van de Stichting Lezen ontstond de idee om een link te leggen naar lezen in de opvoeding. Boekbaby's werkt al samen met de openbare bibliotheken en, sinds kort ook, de consultatiebureaus van Kind en Gezin in Vlaams-Brabant. Dit project stimuleert taalontwikkeling bij baby’s en peuters en wil hun leesplezier te bevorderen. Bovendien hebben heel wat bibliotheken ook al een aanbod van boeken naar baby’s en peuters.

Sinds 1 januari 2009 is er het Vlaams-Brabantse project 'Naar de bib, mee van 2'. Peuters worden bij hun tweede verjaardag uitgenodigd om samen met hun ouders in de bibliotheek een geschenkje te komen ophalen. Zo maken ze meteen kennis met het peuter- en opvoedingsaanbod. Bibliotheken maken er werk van om het aanbod voor de peuters attractief voor te stellen.

 "In de zoektocht naar een laagdrempelige opvoedingsondersteuning wil de provincie Vlaams-Brabant, samen met de medewerkers van de bibliotheken, de ouders een steuntje in de rug geven. In de plaatselijke bibliotheek huist daarom voortaan een leuk Boekenhuis met heel wat actuele boeken rond opvoeding. Leuk detail is dat ook de kleine spruiten er zelf iets naar hun gading kunnen vinden: knisperboekjes, kijkboekjes, flapjesboek en/of een heus voorleesboek om samen met hun mama of papa van te genieten. We geloven sterk in projecten zoals 'Naar de bib, mee vanaf 2', omdat uit onderzoek blijkt dat kinderen die van jongs af in contact komen met boeken en versjes, later makkelijker leren lezen, schrijven en rekenen. Op deze manier willen we ouders er van bewust van maken dat jong geleerd oud gedaan is. Dit aanbod is echter nog maar het topje van de ijsberg. De bibliotheken beschikken over een zeer uitgebreid aanbod rond opvoeding. Deze materialen zijn te herkennen aan het boekenhuislogo zodat ze makkelijk terug te vinden zijn voor al wie met vragen zit rond opvoeding" zegt Tom Troch, gedeputeerde voor cultuur.

Met het Boekenhuis worden beide projecten, letterlijk en figuurlijk, onder één dak gebracht. Hierdoor wordt de toegankelijkheid tot het aanbod eenvoudiger en versterken ze elkaar in het Boekenhuis in de bibliotheek.

De doorverwijzing die via de folder gebeurt in de consultatiebureaus en de bibliotheken stimuleert ouders, maar ook grootouders, om gebruik te maken van boeken over opvoeding in de bibliotheek.

De ouders vinden in het boekenhuis de recentste boeken over opvoeding en de aankondiging welke voordrachten over opvoeding in welke bibliotheek georganiseerd worden.

De boekenhuizen worden gemaakt door leerlingen van het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs (PISO) uit Tienen. De kostprijs is 65 euro per stuk en er worden in totaal 120 boekenhuizen in elkaar getimmerd.

Bibliotheken en consultatiebureau's die deelnemen aan dit project ontvangen van de provincie, naast het huisje, een startpakket. Hierin zit een draaiboek voor een correcte aanpak met tips voor de invulling van een succesvol Boekenhuis en gratis promotiemateriaal.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2009
Edititiepajot
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 08 nov 2024

archief