Minder dan 4 op 10 jonge gezinnen in BEERSEL nog Nederlandstaling
Begin deze maand maakte “Kind en Gezin” cijfers bekend betreffende de taanaanhorigheid van moeders van borelingen van het afgelopen jaar.. Hieruit blijkt een structurele daling van het aantal Nederlandstaligen. De lokale Vlaams Belang-afdeling heeft het over “ de Vlaming dreigt hier een uitstervende soort te worden”.
Klaas Slootmans: “De cijfers van Kind en Gezin zijn al jaren een objectieve graadmeter voor de internationalisering en ontnederlandsing van onze steden en gemeenten. Per deelgemeente geven ze een gedetailleerd overzicht van de bevolkingskenmerken bij onze jonge gezinnen. Uit de nieuwe cijfers blijkt – nog maar eens - dat Beersel de afgelopen jaren een enorme gedaantewisseling heeft ondergaan. “
Zo werden er in 2015 in Beersel meer kinderen geboren in een Franstalig (44,4%) dan in een Nederlandstalig gezin (38,7%). De ontnederlandsing laat zich het sterkst voelen in deelgemeenten Beersel en Alsemberg met respectievelijk 28 en 34% Nederlandstaligen. Daarna volgen Lot (39%), Huizingen (46%) en Dworp (55%). Nog opmerkelijker is de forse opgang van het aantal gezinnen die niet-Nederlandstalig is én niet-Franstalig zijn. Meer dan 1 op 7 jonge gezinnen (17%) heeft geen van onze landstalen als moedertaal. Dat is meer dan een verviervoudiging ten opzichte van de eerste tellingen in 2004.
Volgens lokaal Vlaams Belang-voorzitter Klaas Slootmans heeft dat alles te maken met Het oplopende aandeel niet-Europese immigranten in de gemeente. Zo blijkt - ook uit de cijfers van Kind en Gezin -dat bijna een op drie kinderen (29%) in Beersel geen moeder heeft met de Belgische nationaliteit, een verzesvoudiging op elf jaar tijd. “Tellen we daar nog de ‘nieuwe Belgen bij, dan loopt dat cijfer nog hoger op. De bevolkingsvervanging die zich de afgelopen jaren in Brussel heeft afgetekend, zet zich nu door in de Vlaamse Rand,” concludeert lokaal Vlaams Belang-voorzitter Klaas Slootmans.
Alleen al op het vlak van onderwijs zijn de gevolgen bijzonder nefast. Slootmans verwijst ter zake naar een rapport van de Studiedienst van de Vlaamse Regering dat begin dit jaar wereldkundig werd gemaakt en waaruit blijkt dat het niveau van het Nederlands in de scholen in de Rand keldert. Volgens het Vlaams Belang is er daarom dringend nood aan een quotasysteem naar Brussels model waarbij Nederlandstalige kinderen voorrang krijgen op anderstalige.
“Nu is het zo dat een Nederlandstalige school in bijvoorbeeld Ukkel een taaltest mag afnemen als inschrijvingsvoorwaarde maar een kilometer verder, op grondgebied Beersel, die voorwaarde niet geldt. De situatie in onze gemeente dreigt hierdoor nóg erger te worden dan in de hoofdstad”,klinkt het. Om het onderwijsniveau te bewaken geldt in het Brussels Gewest een voorrangspercentage van 45% voor de Nederlandstaligen. In de Rand geldt die regel niet. “Hierdoor zijn er klasjes in de Beerselse scholen waar 80% van de leerlingen niet-Nederlandstalig zijn, terwijl dat in Brussel maar de helft is. Indien men nu niet ingrijpt, dreigt het onderwijsniveau in onze gemeente compleet te verwateren”, argumenteert Slootmans. Het Vlaams Belang pleit er daarom voor het Brusselse voorrangssysteem ook in de Rand in te voeren. Slootmans roept minister Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, op om hier hoogdringend werk van te maken in overleg met onderwijsminister Crevits. Slootmans: “Naast een herwaardering van onze scholen zou het ook een ontradend effect hebben op niet-Nederlandstaligen om zich hier te vestigen en aldus de sociale verdringing van jonge
Vlaamse gezinnen tegengaan”. Daarnaast pleit de Vlaams-nationale partij voor een gestuurd en intensief woonbeleid gericht op het behoud van het Vlaams karakter van onze gemeente. “Zowel de Vlaamse regering met N-VA aan het roer als het door CD&V-gedomineerd gemeentebestuur lijken niet te beseffen hoe alarmerend de situatie is”, aldus Slootmans.