HALLE – Victoria plaatste digitale zender
Net voor Carnaval plaatste Radio Victoria (105.2 fm) een nieuwe zender. De investering was nodig want de 22 jaar oude voorganger was defect en aan vervanging toe. De nieuwe zender is zeker heel wat energievriendelijker dan zijn voorganger. Carnaval zal dus uitgezonden worden met een digitale zender.
Ere-voorzitter Gaston Cools was er in het begin bij. Hij deed ons zijn verhaal hoe het voor de nu zo populaire radio begon.
“Lang geleden, op 25 februari 1985 werd de (zelfbouw-)zender van radio Victoria in beslag genomen. Niet omdat er storingen veroorzaakt werden buiten de eindfrequentie, maar omdat het vermogen (250 Watt) tijdelijk te sterk opgedreven was om de ontvangstcomfortzone richting Ninove-Brussel te vrijwaren. Toevallig (?) kwam juist dan het toenmalige NCS, de "Nationale Controledienst voor het Spectrum" op bezoek in de Denayerstraat waar Victoria gehuisvest was. De officier van het NCS vond dat het gebruik van een zendinstallatie die 250 Watt aankon ‘van het goede teveel was voor een lokale radio.’ en hij nam de apparatuur prompt in beslag.
Na een administratieve crash-actie van de toenmalige beheerders naar de RTT toe kon en mocht Radio Victoria daardoor wel als een der eersten de Impala FM50, het eerste gehomologeerd zendtoestel -van Belgisch fabrikaat- voor lokale radio-omroep in de FM-band, in dienst nemen. (prijs toen : 160.000 Bef )
Dit was op 15 maart 1985 en de -voorlopige- RTT vergunning sprak over ‘het aankopen, het beproeven en houden van een zendtoestel voor lokale klankradio-omroep.
De frequentie was 100.20 Mhz en het toegestane zendvermogen bedroeg 40 Watt.
Het jaar daarop kreeg Victoria's "piratentijd" dan ook een -officieel- einde. Op 12 juni 1986 viel immers de officiele zendvergunning voor 40 Watt op 104.80 Mhz FM in de brievenbus. "Onze Impala" heeft wel diverse, van overheidswege opgelegde frequentiewijzigingen moeten ondergaan (100.20, 104.80, 104.85, 104.90, 103.40, 102.50 en tenslotte 105.2 Mhz.) evenals aanpassingen voor stereo en voor RDS.
Omdat deze aanpassingen de nodige tijd vergden, werden ze steeds 's nachts uitgevoerd om de lopende uitzendingen niet te hinderen.”
Op februari 2008 om 17.15 u. mocht de Impala FM50 na 22 voortreffelijke dienstjaren door ex voorzitter Gaston Cools (1982-1992) definitief uitgeschakeld worden. Een kwartiertje later bracht Geert Herbots met een druk op de knop radio Victoria met het nieuwe zendtoestel al terug "on air". Na de intrede van "het digitale tijdperk" in de studio's van Victoria, was het zendtoestel zelf nu eens aan de beurt om deze stap te zetten. Hetzelfde zendvermogen wordt daardoor nu door veel compacter apparatuur heel wat energiezuiniger opgewekt. Victoria heeft immers -ook technisch- toch altijd "met zijn tijd willen meegaan" ...