BEERSEL Een gezamenlijke organisatie van DF Alsemberg, Beersel en Lot: Johan Op De Beeck heeft het over “Het verlies van België”

C21

BEERSEL Een gezamenlijke organisatie van DF Alsemberg, Beersel en Lot: Johan Op De Beeck heeft het over “Het verlies van België”

Editiepajot_bart_devill___johan_op_de_beek
ingezonden foto
 

 In bezoekerscentrum De Lambiek te Alsemberg heeft Johan Op De Beeck het op donderdag 24 november om 20u over “Het verlies van België” en “De Belgische revolutie van 1830 en zijn hedendaagse betekenis”.

Na de val van Napoleon ontstaat in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Willem I bestuurt als een ouderwetse alleenheerser. Zijn taal- en godsdienstpolitiek ontstemt de katholieke bevolking van het Zuiden. Maar ook de jonge liberale generatie van advocaten en journalisten verzet zich. Ze eist meer democratie en vrijheid.

Hun kopman is Louis De Potter, een vrijzinnige republikein. Onder zijn leiding sluiten katholieken en liberalen de rangen. De koning slaat hard terug. Buitenlandse spionnen en agitatoren ondermijnen het regime. Maar niets laat vermoeden dat het koninkrijk in gevaar is. Tot augustus 1830. Een onverklaarbare opstand met brandstichting en oproer in Brussel brengt een onstuitbare spiraal van geweld op gang. Een maand later valt het Nederlandse leger aan. en wordt verslagen. De Potter grijpt de macht. Zal België een gelaïciseerde republiek worden naar Frans voorbeeld? De grote mogendheden kunnen dit niet laten gebeuren.

Amper een maand na het uitroepen van de onafhankelijkheid is de Belgische revolutie in groot gevaar. Antwerpen wordt gebombardeerd. De ene coup volgt op de andere. De revolutionairen bestrijden niet alleen Willem I, maar ook elkaar. Gedreven door heel verschillende politieke visies op de toekomstige natie, leveren ze een gevecht op leven en dood. Hoe uiteindelijk een nieuw land, maar geen republiek ontstaat, wordt verteld in de dramatische climax van deze lezing.

De lezing wordt geïllustreerd met talrijke prenten, tijdsdocumenten en kaarten. Op een levendige manier brengt de spreker dit vergeten stukje van de Belgische geschiedenis voor het voetlicht. Het wordt alleszins een aanrader voor wie geboeid is door geschiedenis. Aan de kassa betaalt men 9 euro, leden Davidsfonds betalen 7 euro.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2016
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024

archief