BEERSEL - Goede kriek wordt gemaakt met Schaarbeekse krieken

C21

BEERSEL - Goede kriek wordt gemaakt met Schaarbeekse krieken

Krieken_3
Emile Devogeleer
 
Krieken_2
Emile Devogeleer
 
Krieken_1
Emile Devogeleer
 
Krieken_4
Emile Devogeleer
 
Krieken_5
Emile Devogeleer
 

 In de zomer van 2016 werden enkele honderden inheemse Pajottenlandse kriekelaars geboren. Al decennia lang gebruiken brouwers in onze streek een wilde kriekensoort om Kriekenlambiek en Oude kriek te maken. De kriekensoort die ze daarvoor bij voorkeur gebruikten was de Schaarbeekse Kriek. Voor commerciële kriekenbieren worden nu  noordkrieken en andere krieken gebruikt omdat die veel goedkoper zijn.

Maar zoals Marcel Vossen (de ontwerper van de museumtuin van Gaasbeek) zegt, zijn het de Schaaarbeekse krieken die wij als Pajottenlanders moeten aanbidden. Het is de enige fruitsoort die zaadecht is : dat  wil zeggen dat je ze kunt zaaien en dat ze toch dezelfde kenmerken behouden.

Daarom hebben de fruitspecialisten van Tuincentrum Groendekor, Pieter De Ridder en Florian Van Brandt enkele jaren geleden besloten om deze krieken opnieuw uit zaad te kweken en aan te bieden.

In juli 2014 en 2015 hebben zij in het Pajottenland rondgereden om op verschillende plaatsen echte wilde Schaarbeekse krieken te plukken in de wegbermen en boskanten. Er werden op een tiental plaatsen kleine zwarte krieken geoogst en ze kregen dezelfde naam als Pajotse brouwerij die zich het dichtst bij de vindplaats bevindt. Een van de selecties  die in Beersel gevonden werd kreeg de naam ‘Oud Beersel’ en het zijn deze zaailingen die brouwer Gert Christiaens van ‘Oud Beersel’ in februari 2017 opgeplant heeft in de boomgaard naast de brouwerij.Dus meer streekeigen kan een kriek voor een brouwer niet zijn.

Ook Pro Natura heeft al her en der in onze streek deze kriekenselecties in wegbermen en tuinen aangeplant om de biodiversiteit te vergroten. Binnen enkele jaren zullen die krieken zich spontaan uitzaaien. 

Eeuwen voor deze kleine kriekensoort de naam Schaarbeekse kriek kreeg, groeiden ze al in het heuvelige Pajottenland en op de heuvels tussen de vallei van de Zenne en van de Maalbeek.Ze werden toen ‘kleine swarte kriecken’ genoemd en geplukt om in Brussel op de markt verkocht te worden. Ze werden vooral gebruikt om de lekkerste kriekentaarten te maken.De smaak is in tegenstelling tot wat men van een kriek verwacht zoet met een amandelsmaakje.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024

archief