Oud BEERSEL - Aanplanting Kriekerij van Schaarbeekse krieken

Oud BEERSEL - Aanplanting Kriekerij van Schaarbeekse krieken

Beersel_1
Emile Devogeleer
 
Beersel_2
Emile Devogeleer
 
Beersel_3
Emile Devogeleer
 

Tijdens de kriekenpluk van Schaarbeekse Krieken in juli 2016 bij Oud Beersel werd gezegd dat ze volgend jaar een kriekengaard achter de brouwerij zouden aanplanten. Belofte maakt schuld.Eind vorig jaar werd een landbouwgrond achter de brouwerij verworven van 1,71 ha. Op het voorste deel van deze grond hebben ze  de eerste 120 Schaarbeekse Kriekenlaren aangeplant. De rest wordt eind dit jaar aangeplant. In totaal voorzien ze dit jaar een aanplanting van 320 Schaarbeekse  kriekenlaren.

Schaarbeekse Krieken werden destijds gebruikt voor het produceren van traditioneel kriekenbier op basis van Lambiek. Iedereen had destijds wel een kriekenlaar staan in de tuin en de buurtbewoners brachten deze Schaarbeekse Krieken naar de brouwerij. De krieken werden dan op lambiek gelegd voor gisting met pit en schil. Na zes maanden gisting gaf dit de beste kriekenlambiek.

Aangezien Schaarbeekse krieken niet professioneel geteeld worden en de bomen grotendeels uit de buurttuinen zijn verdwenen, is de beschikbaarheid van deze krieken zeer beperkt. Zo brengt Oud Beersel einde lente dit jaar haar Schaarbeekse Oude Kriek uit in een beperkte oplage van 1300 flessen.

Om de traditie van de Schaarbeekse krieken op Lambiek te beschermen en al haar klanten het bier te kunnen aanbieden start Oud Beersel haar eigen kriekerij op. Oud Beersel wordt hierin geadviseerd door Marcel Vossen, voormalig directeur van het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor de eerste aanplanting werd er samen met Groendekor uit Sint-Pieters-Leeuw een 60 tal boompjes geselecteerd die in het wild groeiden rond de brouwerij. Daarnaast worden nog 60 geënte Schaarbeekse kriekenlaren aangeplant die sneller vrucht zullen dragen. De eerste oogst van deze kriekerij wordt pas in 2020 verwacht.  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2017
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 jul 2020

archief