ZENNEVALLEI - ANPR en kordaat optreden van burger en politie waren de ideale cocktail voor succesvolle vangst
In de nacht van vrijdag op zaterdag konden, dankzij een tip van een alerte buurtbewoner, verschillende verdachten worden aangehouden. Eerst werd door de buurtbewoner een voertuig opgemerkt met vier inzittenden. Kort nadien werden verdachte geluiden waargenomen. Hier bleken twee verdachten aan het werk in een poging om binnen te raken.
De melder heeft de verdachten in hun werkzaamheden kunnen storen waardoor de verdachten de vlucht namen met hun voertuig. De melder kon een goede beschrijving geven van de verdachten en het voertuig. Dankzij deze beschrijving kon de lokale politie van de zone Zennevallei verder opzoekwerk verrichten. Hierbij werd onder andere gebruik gemaakt van de ANPR-camera’s* die aanwezig zijn op verschillende plaatsen op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw. Dit alles leidde uiteindelijk naar de eigenaar van het voertuig. Het verdacht voertuig kon wat later worden onderschept. Ook de politiezone Dilbeek was op post.
De vier verdachten werden van hun vrijheid beroofd.
Een goede samenloop
De tijdige melding door de alerte buurman, de goede beschrijving, het snel optreden van de politie samen met de omliggende zone Dilbeek en de inzet van performante middelen zoals de ANPR bleken de ideale cocktail voor deze succesvolle vangst.
Een minderjarige werd voorgeleid bij de jeugdrechter. De twee andere verdachten zullen zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden en een laatste verdachte werd geïdentificeerd en later weer vrijgelaten. Het voertuig werd in beslag genomen.
ANPR (automatische nummerplaatherkenning-
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw investeerde iets meer dan een jaar geleden in de technologie van ANPR (automatische nummerplaatherkenning). Deze vorm van camera-bewaking is bedoeld ter bestrijding van criminaliteit. Concreet maakt dit systeem beelden van voorbijrijdende wagens en leest telkens de nummerplaten in. De gegevens worden opgeslagen en op basis van de verkregen informatie wordt er verder gezocht in bestaande databanken en worden hits geregenereerd.
De ANPR-technologie werkt dus tweeledig. Enerzijds krijgt de bewaker inderdaad hits binnen van verdachte voertuigen, bijvoorbeeld een gestolen wagen of nummerplaat, anderzijds kan er ook reactief worden gewerkt in kader van lopende onderzoeken. Dat wil zeggen dat naar aanleiding van een feit, kan worden nagegaan of de wagen al dan niet in de buurt was en gelinkt kan worden aan een welbepaald feit.
Het is op dit laatste vlak dat al meerdere successen werden geboekt. Zo konden meerdere verdachten worden gelinkt aan verschillende zware feiten, waaronder autozwendel en gewapende overvallen. Ook konden rondtrekkende dadergroeperingen, bendes die gespecialiseerd zijn in informaticafraude en verkeersinbreuken worden gevat.
Uitbreiding
Naar aanleiding van de successen in Sint-Pieters-Leeuw werd recentelijk een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor de stad Halle en gemeente Beersel. Ook zij zijn geïnteresseerd in deze technologie. Beiden liggen op een belangrijke verbindingsweg tussen grootsteden als Antwerpen, Gent en Charleroi en Luik. Het zijn mogelijke aanrijroutes voor criminelen die steeds verder van huis hun slag proberen te slaan. Ook de ligging van onze zone vlakbij Brussel maakt dat vernieuwde technologieën zoals ANPR zeker hun meerwaarde betekenen. De politiezone Zennevallei wil dan ook deze methodiek verder uitbreiden en verankeren in de reguliere werking van de zone.
Ook de federale overheid en het Brussels gewest hebben plannen om te investeren in deze vorm van camera-bewaking.