BEERSEL - Op interculturele ontdekking in Noorwegen

C21

BEERSEL - Op interculturele ontdekking in Noorwegen

Editiepajot_beersel_noorwegen_foto_felix_merckx
Op interculturele ontdekking in Noorwegen (Repro Editiepajot)

n het kader van het Grundtvig CAIC – Project bracht een Europese delegatie in november een bezoek aan Beersel en omstreken.
8 landen zijn betrokken bij dit door Europa gesubsidieerde project rond interculturaliteit: België, Noorwegen, Litouwen, Tsjechië, Zweden, Turkije, Spanje en Ierland.
Het eerste tegenbezoek vond plaats in Noorwegen

Het geheel gaat uit van EPOS vzw staat voor 'Europese Programma's voor Onderwijs, Opleiding en Samenwerking'.
EPOS vzw is het Nationaal Agentschap dat instaat voor het implementeren van het Europees Programma 'Een Leven Lang Leren' in Vlaanderen. Daarnaast zijn zij ook het Vlaamse coördinatieagentschap voor een aantal andere programma's als Erasmus Mundus en Erasmus Belgica.
Ook het Nationaal Europass Centrum maakt deel uit van EPOS vzw.

Ann De Wilde uit Dworp, leraar Engels aan GLTT-CVO en drijfveer achter het Belgische luik van dit project, samen met Mieke Danneels uit Sint-Genesius-Rode, collega Duits, en Rita Van Eyck uit Alsemberg, vrijwilliger lessen Nederlands van het Asielcentrum, een uitwisselingsbezoek aan Sørum.

Waar het eerste bezoek louter bestond uit de kernleden van het CAIC-project brachten ze deze keer echter enkele collega’s mee. De delegatie bestond uit 17 buitenlanders.

De deelnemers konden  genieten van een klassiek concert met wereldbefaamd violist Arve Tellefsen, een multicultureel schoolspektakel “Massala”, een begeleid bezoek aan o.a. Eidsvoll waar de Noorse grondwet werd geschreven. Ze maakten ook een ritje op de sneeuwscooter en gingen langlaufen, want natuurlijk lag er een dikke laag sneeuw en het was er -12 °C.

Iedereen kreeg logement bij de lokale bevolking. De gastvrijheid en hartelijkheid waren buitengewoon. Op deze manier werd het echt een delende ervaring.

Collega’s uit de Volwassenenschool van Sørum en de plaatselijke vrouwenvereniging verzorgden de kookpot met typische gerechten zoals eland en rendier, kjotkaker i brun saus, enz.

Het eduatieve deel van het programma bestond uit een kennismaking met de school en o.a. het computergestuurde Migranorsk waarmee de Noorse taal wordt aangeleerd. Veel aandacht ging naar de speciale manier waarop migranten worden ingeburgerd. Op korte tijd moeten ze het Noors onder de knie krijgen en daarvoor worden ze niet enkel verplicht naar de taalles te komen. Ze worden ook ingeschakeld in de maatschappij door bvb enkele uren per week in de plaatselijke supermarkt, het verzorgingstehuis of het postkantoor te werken. Op deze manier worden ze volledig ondergedompeld in de taal en krijgen ze voeling met de lokale gewoontes terwijl de bevolking van Sørum hen ook leert kennen en appreciëren. Heel wat vrijwilligersverenigingen zetten zich volledig achter dit project en nemen de vluchtelingen op door hen uit te nodigen op knutselactiviteiten, kooklessen, zangstonden, enz. Er wordt voor gezorgd dat er een echte wisselwerking ontstaat: zo leert men de migranten bvb Noorse recepten aan en op hun beurt geven zij dan Birmaanse, Thaise of Afrikaanse kookles aan de mannen en vrouwen van Sørum.

Mia aan tafel in Voksenopplaeringen

In het gemeentehuis van Sørum werden alle gasten op een Dialoogconferentie onthaald. Elk land verzorgde een gasttafel waarrond een kleurrijke groep mensen uit alle lagen van de bevolking zat: gemeentefunctionarissen, Rotaryleden, migranten, asielzoekers, leerkrachten, enz. Voorstellingen van de lokale verenigingen werden afgewisseld met rondetafelgesprekken over interculturaliteit en integratie.

Rita en Sean aan de Belgische tafel

Om de uitwisseling te vervolledigen gaf Ann samen met collega Mick uit Ierland een paar uurtjes Engelse les in de plaatselijke middelbare school.

Het bezoek werd afgerond met een receptie op het gemeentehuis waar de burgemeester en de verscheidene schepenen een uiteenzetting gaven over het functioneren van hun diensten.

Wie geïnteresseerd is in dergelijke uitwisselingen kan voor Vlaanderen terecht bij http://www.epos-vlaanderen.be/

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2009
Felix Merckx
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief