Feestelijke opening landinrichtingsproject Land Van Teirlinck ‘DWORP-Kapittelbeek’
Op zondag 22 april vieren de gemeente Beersel en de Vlaamse Landmaatschappij in samenwerking met natuurpunt Beersel de herinrichting van de vallei van de Kapittelbeek en de maatregelen in wijk Geer. Dit gebeurt met een buurtfeest voor jong en oud, onder het wakend oog van de Rode Ridder.
Eerste inrichtingsproject binnen het landinrichtingsproject Land van Teirlinck
Het project besteedde veel aandacht aan natuurlijke waterberging en erosiebestrijding. De Kapittelbeek kan nu vrij meanderen waardoor het water trager afstroomt. Nieuwe hoogstamboomgaarden en grasstroken houden erosie tegen. Het Consciencepad werd verbeterd en is nu toegankelijker voor de bewoners van de wijk Geer. Het pad ontsluit een nieuwe vijver en speelzone. Waar er weinig ruimte is, gaat het Consciencepad over een knuppelpad.
De speelzone tussen de wijk en de beek kreeg een nieuwe inrichting. Ook daar zijn natuur en water belangrijke elementen. Het natuurleerpad start aan het vroegere gemeentehuis van Dworp en loopt via het Consciencepad door de vallei van de Kapittelbeek en de speelzone. Wandelaars volgen het pad via bordjes met een wapenschild. Onderweg komen ze de Rode Ridder tegen op een zestal plaatsen. In de wijk Geer werden de binnenpleintjes heraangelegd met aandacht voor ecologie en spelen. De bermen werden omgevormd naar bloemrijk hooiland en beschermd tegen parkeren.
Wandeling met scholen en buurtfeest
Op vrijdag 20 april gaan de kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar van de twee naburige scholen, Sint-Victor en de Gemeenteschool Dworp, het natuurleerpad verkennen. ’s Middags krijgen ze een picknick.
Tijdens het buurtfeest op zondag 22 april kan jong en oud kennismaken met de vernieuwde inrichting van de vallei en de wijk. Er worden gegidste wandelingen en een fotozoektocht georganiseerd. Langs de wandelpaden staan er verschillende infoborden. Twee infoborden hebben een QR-code, zoals het infobord over de hoogstamboomgaard. Verder zijn er tal van activiteiten onder toeziend oog van de Rode Ridder en de muziek van het draaiorgel. Je kan er proeven van allerlei ‘Beerselse’ streekproducten. Als ‘kriek’ op de taart, brengt de plaatselijke toneelgroep ‘Waaile van Dwoeurp’ nog een sprekende uitvoering.
Binnen het landinrichtingsproject Land van Teirlinck loopt er ook een werf langs de Molenbeek in Neerdorp ter hoogte van de voormalige Catala-site. Hier wordt op een historisch gelaagde plek een hedendaags park aangelegd met aandacht voor de aanwezige waterpartijen. Daarnaast zijn er plannen in opmaak voor de Alsembergse Beemd, Wauweringen en Destelheide.
De Vlaamse Landmaatschappij investeert in de omgevingskwaliteit op het platteland en in het randstedelijk gebied. Als Vlaams overheidsagentschap voert de VLM kleine en grote projecten uit die het platteland bruisend houden. We leggen fietspaden aan, helpen boeren juist te bemesten, we maken natuurgebieden toegankelijk, groeperen landbouwpercelen dichter bij de boerderijen, we ondersteunen de lokale economie en dragen zorg voor onze landschappen. We werken hiervoor samen met de mensen uit het gebied, maar ook met andere overheden en organisaties. Die samenwerking is voor ons een garantie voor efficiënte investeringen in een betere omgevingskwaliteit.