Actie tegen kaalslag langs Vlaamse snelwegen en spoorwegen in BEERSEL

C21

Actie tegen kaalslag langs Vlaamse snelwegen en spoorwegen in BEERSEL

Img_3013
De schepenen staken een boom in de grond.
 

In de gemeente Beersel werd de laatste maanden door de gewestelijke overheden aan ‘Hakhoutbeheer’ gedaan. Dit zowel langsheen de autosnelweg als op de taluds van Infrabel. De schepenen van Beersel betreuren ten zeerste hoe deze werken werden uitgevoerd. Samen met veel van onze inwoners hebben we immers moeten vaststellen dat de basisregels van “hakhoutbeheer” bij ons, net als op vele andere plaatsen in Vlaanderen zeer ruim werden geïnterpreteerd.

Op de site www.hakhoutbeheer.be van Wegen en Verkeer lezen we het volgende:

“Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk: om de 9 à 15 jaar moet er opnieuw hakhoutbeheer worden uitgevoerd op de houtkanten. De werken gaan door in het winterseizoen (vanaf 1 november) en stoppen bij het begin van het broedseizoen (15 maart).”

“Ter hoogte van bewoning wordt er naar gestreefd een strook te behouden.”

 “Er wordt gestreefd naar middelhoutbeheer. Dit wil zeggen dat we niet het hele bestand kort zetten maar dat we hier en daar stevige bomen behouden die op een veilige afstand van de weg staan. Dit gaat dan vooral over duurzame houtsoorten zoals eik, linde, es of esdoorn. Soorten die niet in aanmerking komen voor hakhoutbeheer zoals berk of naaldhout en die gezond zijn en volwaardig kunnen uitgroeien als boom op een veilige afstand van de weg worden niet afgezet. Exoten zoals Amerikaanse vogelkers* worden niet in hakhout gezet, maar worden in de mate van het mogelijke definitief verwijderd.”

Waarom werden de grote bomen ter hoogte van de wijk Nering, die op een ruime afstand van de autosnelweg staan allemaal gekapt? Waarom werd er op de taluds langsheen de spoorweg niet geopteerd om ter hoogte van de woningen een deel van het hakhout te behouden? Langs de afrit van de autosnelweg had men de meeste grote bomen kunnen laten staan om te dienen als visuele barrière en geluidschild? In de feiten heeft men gekozen voor een totale kaalslag, en dit zonder enig overleg met de buurtbewoners of de gemeentelijke diensten. In 2012 werd de weelderige middenberm van de autosnelweg ook al volledig kaalgekapt tussen Halle en Drogenbos. Er bleef 6 jaar na datum nog steeds een kale middenberm over waar niks meer groeit.

Op 22 november 2017 jongstleden vroegen we de diensten van Minister Weyts om uitleg. In zijn antwoord werd droogweg verwezen naar www.hakhoutbeheer.be.

Het kan nochtans anders. Ook in Beersel doen wij op sommige taluds én in holle wegen aan hakhoutbeheer.** Wij doen dit gefaseerd en in samenwerking met specialisten. Wij planten onmiddellijk opnieuw aan en brengen waar nodig erosieschotten aan. En vooral, wij informeren de betrokken buurtbewoners.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2018
Sam Herremans
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024

archief