Het vliegend hert, favoriete koesterbuur van BEERSEL

C21

Het vliegend hert, favoriete koesterbuur van BEERSEL

Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Op zoek naar het vliegend hert
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Milieuraadsleden toasten op het voorbije programma
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Infosessie van Arno Thomaes over het vliegend hert
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Na de voordracht gingen ze op zoek naar een levend exemplaar
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Het mannetje werd gevonden in een berm
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Het vrouwtje werd gevonden in een voortuin
 

Vrijdag werd er door de milieuraadsleden getoast op het voorbije programma o.a. de cursus 'Meer Natuur in je tuin', demosessie 'Plant een klimplant', het openingsevenement Kapittelbeek en park Neerdorp en in het najaar komt er nog de ‘Dag van de Trage weg’. Aansluitend was er, toegankelijk voor iedereen, een infosessie van Arno Thomaes over het vliegend hert, gevolgd door een avondwandeling.

Het  vliegend hert  is  de  grootste  en meest  spectaculaire  kever  van Midden-Europa.  Alleen  is  hij  op  veel  plaatsen erg  zeldzaam geworden. Ook  in België is  hij  een beschermde diersoort. We mogen hem dus niet vangen, doden of verhandelen.

Het vliegend hert valt in de eerste plaats op door zijn grootte: de mannetjes worden 4 tot  8 cm groot, de vrouwtjes 3 tot 6 cm. Een mannetje herkennen we aan  zijn opvallend grote geweivormige kaken. De volwassen kever leeft slechts enkele weken in de periode tussen mei en augustus. De  larven  leven zo’n 5 jaar  van  ondergronds  vermolmd hout. Doordat  de  larven leven van afgestorven bomen  zijn  de  dieren volstrekt onschadelijk voor onze tuinen en bossen.

Dit bijzondere diertje komt nog enkel voor op enkele plaatsen in Oost-Limburg en in een zone tussen Halle en Leuven, waaronder ook de gemeente Beersel. Arno Thomaes van INBO (Instituut voor Natuur- en bosonderzoek) vertelde wat  de  inwoners  van Beersel kunnen doen om het vliegend hert  hoop op een mooie toekomst  te  geven. Na de voordracht gingen ze op zoek naar een levend exemplaar.

De gemeente Beersel werkt actief mee aan ‘Je hebt meer buren dan je denkt’, de provinciale campagne rond biodiversiteit. Opzet is om bedreigde dier- en plantensoorten betere overlevingskansen te bieden. Uit een lijst van 229 soorten die dringend bescherming nodig hebben, koos Beersel tien ‘koesterburen’ die in onze regio nog voorkomen. Favoriete koesterbuur of ’totem’ van de gemeente Beersel  werd  het  vliegend hert. Voor deze soort werden in onze gemeente alvast verschillende broedhopen aangelegd.

Meer info:: www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be www.koesterburen.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2018
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Hugo Devillé | 18 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Hugo Devillé | 14 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024
Devogeleer Emile | 12 nov 2024
Hugo Devillé | 12 nov 2024

archief