BEERSEL - Beschermde pastoriemuur in Dworp kan weer voor jaren mee

C21

BEERSEL - Beschermde pastoriemuur in Dworp kan weer voor jaren mee

Dworp_restauratie_pastoriemuur__2_
Ingezonden foto
 
Dworp_restauratie_pastoriemuur__3_
Ingezonden foto
 

De beschermde muur van de pastorie in het centrum van Dworp is weer helemaal opgeknapt. Uiteindelijk bleken ongeveer 300 stenen aan vervanging toe. De muur van de pastorie van de Sint-Goriksparochie op de hoek van de Kerkstraat en de Vroenenbosstraat in Dworp ziet er weer zo goed als nieuw uit, het resultaat van een drietal weken nauwgezet werk door de monumentenploeg van de sociale werkplaats van 3Wplus.

De werken zijn klaargeraakt vóór de start van het jaarmarktweekend. “De muur, die deel uitmaakt van de beschermde pastorie, was dringend aan een opknapbeurt toe”, zegt Victor Debremaeker, ploegbaas bij 3Wplus. “Een heel aantal stenen van de muur was beschadigd of kapot. Eerst hadden we een bestek opgesteld voor honderd stenen, maar uiteindelijk bleken er ongeveer driehonderd aan vervanging toe. Al die stenen hebben we één voor één uit de muur gehaald. Het verticale voegsel hebben we eruit gekapt, terwijl er bij de horizontale voegen slijpwerk aan te pas kwam. De verwijderde stenen konden we niet meer hergebruiken, we hebben er andere gekocht bij een gespecialiseerde firma. Je kan er immers niet zomaar gelijk welke steen in stoppen. De nieuwe moeten hetzelfde formaat hebben als de oude en moeten op dezelfde manier gebakken zijn. De muur maakt immers deel uit van een beschermd monument, waardoor we gebruik moesten maken van de voorgeschreven materialen. En de muur moest natuurlijk opnieuw in het wit, met onderaan een grijze boord. Vooraleer we met het verven begonnen, hebben we de muur eerst nog gezandstraald om zo al het stof en het vuil te verwijderen. Op vraag van de kerkfabriek hebben we het poortgebouw zelf ook gewit, anders zou het verschil te groot zijn.”

De herstelde muur moet volgens Debremaeker zeker twintig jaar meegaan. “Het probleem was dat de vorige herstelling werd uitgevoerd met cement. Daardoor zat je met hard voegsel, waardoor de stenen noodgedwongen het regenwater moesten opvangen. Bij vriestemperaturen trad er dan schade op”, verduidelijkt Debremaeker. “Om dat te voorkomen, maakten wij een mengsel op basis van kalk.”

Het is niet de eerste maal dat de kerkfabriek van Dworp een beroep doet op de arbeiders van 3Wplus. “We hebben al verschillende werkzaamheden in opdracht van de kerkfabriek uitgevoerd. Zo krijgt de kerk van ons op regelmatige tijdstippen een grondige poetsbeurt. Vorige zomer hebben we ook een zijmuur van de pastorie gewit. Daar wordt ieder jaar immers een film op geprojecteerd tijdens de Dworpse feesten.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 okt 2018
Elsie De Greef
Ingezonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief